nuffnang ads

Monday, August 13, 2012

kuih sarang semut

aktiviti hujung minggu lepas @ ahad @ petang semalam

selepas bermalas-malasan dari pagi sampai tengahari, daku pn mengerahkan tenaga mengejut askar2 yg 2 org tu (shuhada & haziq) ajak dorg buat kuih raya. yelah kalo x start mmg xdenyelah nk buat kn. tercabar je dgn mak yg da berjaya menyiapkan rempeyek dr pagi smpi tengahari tu, sambung petang lg.... x bleh jadi ni...kene start jugak!!!
 
kuih raya pertama kami tahun ni ialah kuih sarang semut. kuih ni permintaan anak saudara kesayangan yg br bergelar kakak pada 30 Syaaban lepas setelah 14 tahun 3 bulan 4 hari memegang title "ADIK"...x lain x bukan NurShuhada Atikah la kn. hahaha die mmg hangin tol kalau kak ayu pgl die kakak kn. yelah da lame sume pgl die adik, daku lebih senang pgl die "NUR", berangan sbb xde sape nk pgl daku nur kn huhu 
 
 ok2 berbalik pd cerita buat kuih sarang semut ni, haziq yg lbh byk membantu dari start mengadun, yelah dapat main kn....lgpn die mmg ade kecenderungan sikit bab masak ni. shuhada tlg ble adunan da siap n nk dicetak (opss cetak ker)

kuih sarang semut kami menggunakan alat buat maruku tuk jadikan die halus2 mayang mengurai n kami letak dlm cawan kertas. kalo org lain biasanya diparut kn adunan tepung tu, kami guna acuan maruku...ntah dr dulu buat guna mesin maruku, mmg klasik la kn acuan maruku yg ade kat rumah kami tu, ala syg x amik gambo die, kaler tembaga...kau hado?? haha mcm bagus je kn

 ni la rupa kuih sarang semut kami
ala gmbo blur la, yelah amik guna hp cikai je, yg ngambik plak shuhada...ish3


budak2 tu da test, sedap katenye, daku x try lg

Resepi:
250gm Mentega
100gm Gula Ising
1 bj Kuning Telur
1 cmca teh Esen Vanila
300gm Tepung Gandum (diayak)
100gm Tepung Jagung (diayak)
Coklat Urai (hiasan)

pukul mentega yang telah lembut (suhu bilik) bersama gula ising hingga kembang, masukkan kuning telur n gula ising, masukkn tepung sedikit 2 dalam adunan, bila siap boleh parutkan doh  masukkn dlm cawan kertas n hiaskan dengan coklat urai (chocolate rice). bakar dalam oven 180'C dlm masa 20 minit.

~SEKIAN~

ade tragedi dgn kuih sarang semut ni 1 masa dulu, kami hampir berputus asa nk buat kuih ni lg sbb kami follow resepi yg diberi sebijik2...adunan jadi keras n susah nk ditekan dari acuan maruku. tp sekarang daku da pndi sikit la, kurgkn berat tepung yg dimasukkn ke dlm adunan so adunan jadi lembut sikit....n rasa kuih pn sedap sbb kurg tepung kn...mgkn mereka2 meletakkn jumlah tepung yg byk sbb nk parut kn adunan tepung tersebit... pandai2 lah adjust ye =)

4 comments:

  1. erm, bestnyer dapat buat kuih..... ingat nak buat biskut cornflakes madu tapi rupa2nya biskut tu pon kena bakar yerk.. huhu kecewa, nanti balik kampung kita nak ambik oven kecik kat umah tu boleh x agaknya yerk... hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. xbleh3... mane bleh angkut oven kat umah tu. da berkurun die dok umah kg je uwaaaaaaaaaaaaaa

      Delete
    2. ok, umah tu umah mak abah kan... nanti mintak izin kat mak @ abah lah... ;)

      Delete
    3. arghh x boleh jugak.... nnt mak nk buat kuih ssh

      Delete

jemput komen..