nuffnang ads

Monday, December 31, 2012

2012 untuk daku


merenung jauh ke hadapan halangan & cabaran 2012
26.02.2012 family kami menyambut kelahiran AIDA MARLISA BINTI SHAFIE
happy birthday abah ke 62 tahun
mula membuat persiapan perkahwinan, hantaran kahwin sendiri decorate pnye!!!!
muka suci sblm bergelar isteri
tgok jambatan baru Senai Desaru Expressway
DUP DAP DUP DAP
malam berinai daku
sesi buka hadiah da ni
terima kasih semua =)
sambut hari lahir hubby ke 26 tahun
family kami sambut kelahiran 2nd baby in this year AMAR FIRDAUS BIN SHAIFUDIN pada 20.07.2012
AidilFirti 2012 sebagai pasangan suami isteri =)
AidilAdha 2012 bersama sidia
lesen P daku da complete!!!!
 Alhamdulillah tahun 2012 bagi daku insyaAllah, segalanya yang terbaik datang dari Allah dan yang buruk daku lakukan sengan sengaja @ tidak akan daku tinggalkan.

Suamiku, AZLAN SHAH BIN DAUD, terima kasih kerana menerima diri ini menjadi isterimu, menjaga daku, menjadi penghibur duka laraku, menjadi penasihat peribadiku dan juga IMAMKU insyaAllah untuk dunua akhirat


Perkhabaran gembira tentang "sesuatu" yang berada di dalam rahimku, insyaAllah tahun 2013 ini akan menjengah dunia. Terima Kasih Allah kerana memberiku nikmat ini, betapa beruntungnya daku menjalani hari2 daku dengan adanya anak kami di dalam rahimku. InsyaAllah lahirlah dikau anakku menjadi anak yang solehah. Ibu dan Ayah sayangkan kamu


untuk suamiku, SAYANG SAYANG ABANG
untuk ibu bapaku, USU SAYANG MAK DAN ABAH
untuk keluargaku, MAK SU SAYANG KALIAN
untuk teman2ku, FIZAH @ ET SAYANG KAMU SEMUA
untuk anakku, IBU DAN AYAH SAYANG ALONG

Friday, December 28, 2012

ANTENATAL CLASS

Assalamualaikum...

bagi ibu bapa yang menantikan kehadiran anak sulung, diharuskan untuk pergi kelas antenatal @ dipanggil kelas keibubapaan.... kelas ni diwujudkan bagi memberi pengetahuan kepada bakal ibu dan bakal bapa dalam membuat persediaan mental dan fizikal dalam menyambut kelahiran anak mereka =)

daku semasa diarahkan untuk pergi ke kelas antenatal ni kali pertama dulu daku tak ambil port sangat. yelah dgn cuti da xde lg, dgn asyik lmbt masuk office lg. tp kali kedua diarahkan, Alhamdulillah terbuka juga hati daku untuk pergi. lgpn doc da ckp yg akan diberi MC, so x perlu risau nk mntk cuti =)

daku hadir ke kelas antenatal di Klinik Kesihatan Masai. diceramahkan oleh pakar perbidanan Dr Rohayah binti Abdullah. Daku bersyukur datang ke kelas ni kerana banyak ilmu yg diperolehi.

~ mengandung ni perlu dirancang. xde istilah "TER" ke, "eksiden" ke.... sbb tu lah persiapan perlu dilakukan. bagi ibubapa yang memang merancang untuk mengandung boleh dilakukan 3 bulan persiapan iaitu 3 bulan sblm mengandung da boleh amik asid folik, tuk pastikan anak punya khasiat.

~menunggu 2 tahun untuk mengandung anak seterusnya diharuskan kerana pada tahap ini badan ibu baru betul2 bersedia dan pulih dari kecederaan semasa proses hamil dan kelahiran sebelumnya. so bapa2 juga perlu ambil peranan ye.

~3 bulan pertama perlu dititikberatkan kerana time ni la pembentukan anggita badan anak sedang berlaku. dapatkan nasihat doktor n elakkn perkara yg boleh membantutkn pertumbuhan anggota tubuh badan anak

~semasa anak 5 bulan dia da bleh respond pada persekitaran. kalo nk anak jadi doktor bleh la baca buku kedoktoran start 5 bulan ni....xperlu tgu anak lahir.

~ditunjukkn juga penyakit yg berbahaya seperti sifilis, HIV & AIDS yg berbahaya pada anak. minta dijauhkan....

~perkembangan anak dari minggu pertama hingga minggu ke 40... daku sangat terharu

~demo memandikan anak turut diadakan. istimewanya di KK Masai ni dorg wat demo guna BABY SEBENAR. ye anak sape ntah yg beruntung tu kn. comelnye.....misi pesan, lepas ni mandikan anak sendiri jgn suruh mak, hehe bleh ke?? boleh punya =)

~apa yang diakatan dengan sakit bersalin? mula2 ibu akan rasa perut mengeras....setiap 20 minit, step ke 2 setiap 10 minit dan seterusnya apabila setiap 5 minit sakit ibu akan dibawa ke bilik bersalin. sbb tu penting ibu2 tuk pakai jam sbb doc akn tanya pukul berapa sakit??????

~demo mcm mane nk handle sakit bersalin juga ditunjukkan. mcm mane kedudukan nnt masa nk bersalin, juga bantuan yg boleh diberikan oleh si bapa semasa ibu dalam proses kelahiran. daku mmg fokus bab ni sbb ni la tujuan utama daku datang. yelah dgn husband jauh, manelah tau kn kene hadapi sorg2 (minta dijauhkan)

~perlu difikirkan kaedah perancangan keluarga yang ingin diambil selepas bersalin. kaedah kira sendiri x digalakkan kerana x semestinya betul pun kita kira, lgpn hormon akn berubah....takut kitaran haid pn berubah, kang TERRRR pada tarikh subur kang...jeng3 huhu

Kelas keibubapaan di KK Masai diadakan 2 minggu sekali, hari jumaat. start kul 8 tu daftar, kul 10.30 ade rehat (best dpt mkn mee hoon goreng, kuih 2 jenis n air sirap, daku ade baca pengalaman kelas antenatal yg diadakn oleh tpt lain hanya diberi biskut kering). dlm kul 12 tu kelas da siap. jgn risau sbb MC akan diberi, FREE!!!!

banyak yg daku tertinggal coretkan kat sini, xpelah kalo nk tau bleh je g. g masa kandungan awal2 stage lg beruntung sbb kt tau ape perlu dibuat masa mengandung ni =)

~SEKIAN~

asyik sangat...

 ##sambungtajukdiatas##

...dok mengemas2 barang untuk anak sampaikan barang ibu tertinggal2. tiap2 mgu balik kg akn semak beg baju tuk anak, br harini teringat yg ade beberapa brg tuk ibu yg lom tersedia lg...huhuhu

antaranya:
~tuala mandi (tuala mandi anak da tersedia)
~sweater (selimut anak da tersedia)
~botol air mineral (botol air anak da tersedia)
~tilam ibu (tilam anak da tersedia, 2 pulak tuh ishishish)
~selipar (stoking anak da tersedia)
~tudung!!! (topi anak da tersedia)

mgu ni kene settlekan semua huhu

~SEKIAN~

Wednesday, December 26, 2012

gigiku: sabo je lah

Assalamualaikum...

td g check-up. Alhamdulillah semua ok. Hb lg 0.1 je nk nek 10. teruskan usaha anda!!!

pas siap sume daku tnye doc, boleh x sy nk tampal gg. huhu dgn yakinnya doc ckp, da 9 bln kn biasenye doc x wat ape2 prosedur. uwaaaaaa..... actually gg geraham daku ade kerosakan, da lame da, tampal masa sek men dlu. mengandung ni kn kalsium berkurangan... gg daku pn terkesan olehnya.

ceritanya:
pnyelah da lame x mkn fastfood, pastu 1 hari tu tetibe teringin nk mkn zinger burger. balik keje singgah la KFC n beli seketul zinger burger. bleh plak gigitan pertama....kunyah2 daku rasa mcm tergigit batu. daku luahkan n seketul batu da kuar. musykil jgk mcm mane ade batu kat dlm zinger burger ni.... pastu tuk kesahihan daku tgok kat cermin, belek2 gg n ternyata tampalan gg daku yg tanggal....bkn salah KFC memasak ye...huhu

disebabkan dlm masa ni xleh tampal gg maka silalah bertahan Puan Hafizah....sakit die mmg sakit, smpi sakit kepala la......doc ckp bleh makan panadol n juga sapu gel bonjela. td smpi ofis terus cari bekalan panadol kat kak ofis n telan...lega sikit. blik nnt nk singgah farmasi nk cari gel bonjela ni

GEL BONJELA

 harap dapat membantu sob3

~SEKIAN~

Monday, December 24, 2012

MC FREE

Assalamualaikum...

Khamis lepas Johor cuti sempena Hari Hol (20.12)...dan oleh kerana telah direcommendkn kali ke 2 untuk pergi ke kelas antenatal (kelas keibubapaan) maka dengan itu terlangsailah hajat pada jumaat lepas..  cuti lame wo...rindu ofis :p

Bukan ape, peruntukan cuti daku dah la x byk....da habis pn tuk tahun 2012 nih sob3  so daku mcm mls la nk g kn....yelah daku da ade 9 anak sedara mcm la daku yg jaga kn bajet mcm tahu semua la kn. tp tu lah dikuatkn hati untuk pergi juga jumaat lepas selepas 2 mgu lepas daku diarahkn oleh doc tuk g. siap die bgtau dapat MC lg. daku mcm percaya x percaya la kn, yelah mcm mane dapat mc plak sedangkn x sakit pn....

N ternyata mmg dapat MC. bak kata pakar Dr. Rohaya binti Abdullah (ala yg daku jumpa tu la) kelas keibubapaan ni pn satu treatment jgk. n byk pengetahuan yg daku dapat masa kat sane. Alhamdulillah walaupun hubby xde bersama... 95% yg dtg dgn suami, tp daku brsendirian sob3 lg xpelah. yg penting dapat ILMU =)

igt nk share pengalaman dlm entry lain...insyaAllah

~SEKIAN~

Wednesday, December 19, 2012

hati ni da kenape...?

Assalamualaikum...

tengah syok2 menanda2 kertas (bkn kertas periksa tau)  buat bank reconciliation tetiba hati sebak plak. perghh mata start panas kn. tp bleh cover lg. selawat je banyak2....

~SEKIAN~

#bilasiisteribrperangdgnkerjayasuami#

Seminggu sekali

Assalamualaikum...

ya Allah...Alhamdulillah, anak bergerak2 dr kul 12 tadi... lebih satu jam baru berhenti. mak da senak sgt perut mcm nk nangis je rasenye, usap2 perut, zikir2 pn still aktif die harini... tu la hobi anak mak skarang ni gerak2 dikala tengahari menjelma....agak2nye die nk lahir tenga2hari kot mcm maknye huhuhu....

Pagi tadi daku g klinik, aik baru rabu lepas g klinik harini da g lg??? yup, daku da kene g klinik seminggu sekali. pregnancy da masuk 36weeks la katekan. so far anak sihat kata doktor n nurse yg wat check-up. jantung ok...pergerakan ok. di kala 36 weeks ni Hb mak baru 9.8. nk wt mcm mane, da gini lah resminye bila jadi pembawa ni...mkn ubat 2 kali sehari.... bleh x kalo nk mkn 3 kali, mane tau bleh naik lg hehe...xpe akanku usahakan untuk naikkn Hb lg. mkn ubat kasi maintain.

~SEKIAN~

jumaat ni daku kene g kelas ibu-bapa. ayahnye??? uhuk2 kojo

Thursday, December 13, 2012

gambo kawen

 Baru lepas belek-belek gambar kahwin DD & FK yang kat perak nun, tetibe teringat gambo sendiri....yg da berbulan2 tu x share kan hehe

so nak la jugak




















nakal tau =)

Jangan kasi daku stress

Assalamualaikum...

baca blog cik mina. sian die stress dengan keje sampai kene MC. mina time dpt gaji stress x hehehe

tu lah kan dalam hidup ni kadang2 kita x mau amik endah pada sesuatu perkara...untuk mengelakkan kita terkena tempias stress ni. daku kadang2 kene jugak kat ofis, ade kakak ni kadang2 die membuatkan org terfikir 'dia ni asyik nak cari salah orang je, die xde masalah lain ke nk pk'. huhu mgkn da sikap dia dr azali, sume org pn da mls nk amik port. mls nk pk die pnye hal.

sekarang ni daku da 35+ weeks pregnant. sememangnye daku memang mengelakkan dari terlibat dengan stress. kalo ade masalah pn daku x suka nk masuk campur selagi x melibatkan daku. yelah task daku sekarang ni lebih banyak yang daku melibatkan diri secara bersendirian, xde kene mengene dengan task org lain. so kalo timbul masalah, kalo yg kecik2 tu x perlu la diperbesarkan kn.... daku xnk amik risiko.... lebih baik daku pkkn anak2.. opss hehe

~SEKIAN~

pagi2 da ngantuk

Assalamualaikum....

pagi ni da berapa kali da menguap. penattttttttt menguap jer, bkn wat keje pun.

adakah kerana penangan lontong yg kumakan sarapan pagi td..huhu alasan kan...

tapi da 3 hari tdo umah kak long....mmg tiap pagi dlm kul 3 daku akan terbangun. badan x selesa...huhu request nak hubby bleh x? sob3

so marilah kita MENGUAP. tp jgn lupa tutup mulut yer, nnt setan masuk

~SEKIAN~

Monday, December 10, 2012

Tengok Anak, Scan 4D

Assalamualaikum..

Sabtu lepas telah selamat diadakan kenduri doa selamat, untuk daku dan seluruh ahli keluarga. Semoga daku selamat melahirkan anak (grrrrrr). kami buat kenduri doa selamat orang perempuan. dah lama tak buat kenduri perempuan, last pn masa kak ayu nak kahwin dulu....so daku yang request kat mak tuk buat kenduri perempuan.

Alhamdulillah semua anak-anak mak sempat berkumpul....kecuali kak ija yg  berada kat KL nun.... kami berwasap2 je la....

Hari ahad daku ajak husband, nk g tgok anak, die pn excited jugak kn, yelah dah lama x tgok anak...last masa 28 mgu dlu pn x puas tgok. So mgu lepas daku ade survey2 la kn klinik mane yang menyediakan perkhidmatan scan 4D. teringin jugak kan.... so yg paling dekat adalah kat Poliklinik Yuslina, Taman Cendana, Pasir Gudang. Walaupun sebenarnya daku sedia maklum yang scan 4D ni paling sesuai dilakukan semasa kandungan berusia 6 - 7 bulan (baru tau 3 mgu lepas). Daku da 8 bulan lebih.... kalau nak buat boleh tapi 50-50 la kan samada boleh tgok ke x.

Sampai kat Poliklinik Yuslina, xde org. Masuk daftar...... n dimaklumkan bahawa scan 4D terpaksa direhatkan kerana doktor yang buat scan 4D tu cuti bersalin....n hanya dia saja yang boleh buat scan 4D tu n dialah pemilik klinik tu...huhu daku nampak sikit kekecewaan dalam diri hubby. Tp daku redha...scan biase pn xpe. yg penting daku nk tgok anak kami...rindu sangat da ni (sila baca dalam nada sedih huhu). So daku pn menjalani scan biasa je lah 2D pnye.

X lama menunggu nama daku dipanggil masuk...doktor suruh baring kat katil n mulakan sesi scan... Ya Allah terharu daku dapat tgok anak kami. da besar da dia. patut la ibu mcm x cukup nafas.... doktor bg penerangan yg ni yg tu... n daku pn mntk khidmat nasihat yg lebih sikit dgn doktor ni. byk jgk yg hubby tnye2.... TAPI.... kami x dapat tgok muka anak sbb doktor kata kepalanya da mula masuk bawah. daku yg sengal ni pn tnye, "bawah mane doktor???" huhuhu mmg daku x tau kot.

Alhamdulillah terlerai rindu kat anak. yang penting daku tau dia sihat kat dalam. lg sebulan je lg InsyaAllah dia akan menjengah dunia. Start harini daku akan tinggal kat rumah kak long kat plentong seperti permintaan sang suami.... risau betul dia kalau daku dok kat senai. yelah kat plentong ni dekat sikit daku nk berulang alik ke tempat kerja, hospital n klinik pn dekat. yg penting katenye kak long ade 24 jam kat rumah...

~SEKIAN~

Thursday, December 6, 2012

$$$ Rezeki December $$$

Alhamdulillah....



Gaji sudah meningkat!!!!! Yeay.....
10% naik, ok la kn......dikira start bulan Ogos, n kenaikan gaji yg tertunggak tu pn telah selamat masuk dalam akaun. Mcm mane withdraw semalam (tuk byr installment sitecik) boleh x perasan ek... huhu pg td bos yg bgtau. ok....bos sy mmg kepoh sikit tp sy sayang die hihihi

BOS! Bila nk masukkan baki bonus kami :p

~SEKIAN~

hubby dpt at least 2 bln bonus masuk bulan ni, die kate smpn tuk anak...huhu ibu pnye ade bahagian x cayangggg....

sitecik pn mintak dibelai jugak....road tax tamat ujung bln ni

MENGAPA AES?

Assalamualaikum....

Mlm td daku tiba2 tertarik dgn topik yg dibicarakan dalam rancangan bual bicara TV3, SOAL JAWAB yang bersiaran dari jam 11 pm hingga 12 pm.


Mane tak kn, isu hangat yg diperkatakan mlm td, menjemput Ketua Pengarah JPJ, Datuk Solah Mat Hassan, mengupas perihal pelaksanaan sistem AES.


Datuk Solah sangat bersemangat dalam setiap saat perbincangan yg diadakan, manetak, baru kutahu mlm td beliau telah mengenali AES, menjadi tulang belakang dalam pelaksanaan AES ni...diusahakan dari tahun 2005 semasa beliau menjawat jawatan sebagai pegawai pelaksana, timbalan ketua pengarah JPJ, Ketua Pengarah JPJ dan selepas bersara masih disambungkan kontrak sebagai Ketua Pengarah sehingga sekarang.

Beliau sangat komited, dan tidak gentar pada soalan yang diutarakan oleh pengacara. Setiap persoalan dijawab dengan lancar, daku pn sesekali ketawa dengan penjelasan yg diberikan. paling dipentingkan padanya adalah tugas sebagai JPJ ni adlh mencari penyelesaian pada masalah2 yg berlaku terutamanya kemalangan jalanraya. Daku cukup tersentuh bila beliau berkata, melihat kepada kemalangan yang berlaku setiap hari ingat kami tak sedih ke, so menjadi tanggungjawab mereka untuk mencari penyelesaian sehabis baik.

Pelaksanaan sistem AES ni bukan untuk saman orang, tapi untuk menyelamatkan nyawa orang..... untuk mendidik rakyat Malaysia supaya lebih berhati2 memandangkan setakat ni AES telah dipasang di 14 lokasi hangat (HOT SPOT) yang sering berlaku kemalangan. dan sehingga kini, jumlah gambar yang ditangkap semakin berkurangan berbanding ketika ia mula2 dipasang dijalan raya..... so pemandu semakin berhati2 n x memandu keterlaluan la sekarang ni....good job wahai pemandu Malaysia =)


Bila ditanya tentang saman yang dikutip. Datuk Solah menjelaskan bahawa saman tu bukan KPI JPJ, sebaliknya jika bilangan saman yang dikeluarkan semakin berkurangan itulah KPI JPJ. Pendapatan dari saman yang dikutip diterima terus oleh syarikat pembekal sistem tersebut. So kalau saman yg dikutip berkurangan @ xde langsung itu bukan masalah kepada JPJ. Yg penting pada JPJ adalah masyarakat Malaysia semakin terdidik dan semakin berhati2 semasa memandu.

SISTEM AES bukan nak saman orang tapi nak menyelamatkan orang...

Banyak lg yg mereka bincangkan, tp daku x daya la nk ulas semua...yg penting kita sebagai manusia tahu batas2 yg boleh dilakukan semasa memandu. biar Malaysia menjadi sebuah negara yang bebas kemalangan....Amin

p/s: sistem AES xde diskaun2 ye, huhu


~SEKIAN~

Wednesday, November 28, 2012

WW~Kek Coklat Kukus Percubaan Pertama



da lame x buat kuih. asyik makan kek batik yg kak ayu buat je. so jumaat lepas google resipi kek kukus yg paling mudah. hari sabtu shopping barang n ahad buat kuih....

Alhamdulillah menjadi

~SEKIAN~

Tuesday, November 27, 2012

tukar PDL ke CDL

~Update~

daku ca call JPJ

prosedur penukaran lesen percubaan ("P") kepada lesen sebenar [PDL ke CDL] boleh dilakukan di pejabat JPJ. 

3 barang yang perlu dibawa:
1) Lesen P asal
2) IC
3) Gambar

untuk daku akan g pejabat JPJ kat Taman Daya la kan

Kompleks JPJ , Taman Daya
Lebuhraya Pasir Gudang
80990Johor Bahru
Telephone: 07-3606060
Faks: 07-3542805

so marilah kita memperbaharui lesen!!!

~SEKIAN~
ade sesetengah org g kat tempat belajar memandu je kot. tp daku da terdesak....mls nk g bndr penawar sane. lgpn tgok hari sabtu lepas tempat belajar tu mcm huru hara je sikit sbb ade construction huhu

simple giveaway - pink orange shoppe

As salam

nak join giveaway dari blog diaryon9ika

setelah ditag oleh kak ija
 

nk tag:

nk join same bleh klik link ini

~SEKIAN~

Da Habis P

Assalamualaikum...

Alhamdulillah daku dah menamatkan zaman P.

P ape plak la ni kn, P la....Lesen Percubaan @ Probation Driving Licence (PDL). lesen P daku bertarikh 24.11.2010-23.11.2012.

Daku sebenarnye baru teringat ahad lepas (25.11.2012) bahawasanya lesen P daku akan tamat...tp tarikh sebenar masih samar2 rasenye mcm ade no 24.......terus daku suruh anak saudara g amik purse...Ya Allah lesen daku berakhir pada 23.11.2012 tu huhu..... syok je daku g JB hari sabtu tu kn g majlis kahwin kwn sekolah teknik (Aleng) + melawat baby baru anak kawan sekolah teknik jugak (Effa)... hehe

Sekarang ni daku ngah merancang bile nk tukar ke CDL (Competant Driving Licence). ala lesen betul2 la...aik yg lain x betul2 ke...huhu mcm mane ek. daku search2 mcm mane nk tukar dr PDL ke CDL ni tp xde 1 ruang pn dlm internet yg dpt membantu. tnya2 org ade yg kate g JPJ, ade yg kate just wat kat pejabat pos.... huwaaaaaaaaaaaaaa mcm mane ni, da 4 hari menjadi pemandu yg x sah (opss jgn hebahkn perkara ni ye pleaseeeeeeeeeeee). pastu search2 jgk kate yg pertukaran dr PDL ke CDL masih sah asalkn dlm masa 1 tahun dr tarikh PDL tamat... maknenye dlm tempoh 1 tahun ni kalo x tukar xpape ke???x kene saman??? hukhukhuk







~SEKIAN~

Monday, November 19, 2012

Berurut Semasa Mengandung

Assalamualaikum...

Jumaat lepas, daku ditemani suami g berurut kat rimah mak bidan kat kampung daku. Bidan Cik Timah. Cik Timah ni la mmg bidan urut yang berpengalaman, kakak2 daku pn bersalin n menggunakan khidmat urut Cik Timah semasa berpantang. Alhamdulillah semuanya sihat2 belaka. Daku nnt pn lepas melahirkan nnt akan menggunakan khidmat Cik Timah untuk berurut. Sehari RM20...nak berapa hari just request je hehe

Pengalaman pertama berurut ni, sebelum ni daku mmg x pernah berurut pn kecuali sekali dlu masa form 4 masa terseliuh kaki kat kem jati diri kan. Mela2 diurut bahagian belakang, Pastu tangan. pastu Badan dan diakhiri dengan kaki. Alhamdulillah xde masalah.... ade la part2 tertentu yg daku rasa mcm nk menjerit.....yelah part yg mmg bermasalah kn mmg la sakit. yg lain2 ok. Erm ble tiba tang perut, sebanarnya mmg betul anak berada kat bawah..huhu mgkn kesan dr daku yg mmg lasak dr dulu kn angkat brg2 berat kn mmg effek rahim bleh turun. Bak kata Cik Timah "patut pn mula2 dtg td x nmpk pn mcm 7 bulan, rupa2nya kat bawah baby ni...." huhu same mcm org lain kn ckp perut daku x nmpk pn.... (bandingkn dgn memey n fasha yg mengandung lebih kurg daku...mmg beza kot hehehe)  tp Cik Timah da naikkn rahim, InsyaAllah xdela sakit lg pasni. nmpk bulat sikit perut daku, kalo x leper jer huhu

Jom cari info pasal berurut semasa mengandung ni dari:

blog Dr Zubaidi

* Urutan tidak digalakkan semasa awal minggu kelahiran (< 12 minggu) kerana ia boleh mendatangkan risiko keguguran

*  Urutan di bahagian betis & peha tidak boleh dilakukan terlalu kuat

* Urutan di bahagian abdomen, pergelangan kaki & pergelangan tangan perlu dielakkan kerana boleh menyebabkan keguguran

Sedikit kata2 daku: berurutlah dengan mereka yang berpengalaman, jangan risau untuk berurut kerana berurut ni boleh melegakan otot2 n urat yg byk bekerja keras sekarang ni =)

~SEKIAN~

DD & FK bunting pelamin =)




 Alhamdulillah tahniah pada pasangan pengantin baru artis Malaysia Diana Danielle & Farid Kamil yang baru td menghebahkn berita melalui instagram sudah hamil!!

Bunting pelamin gitu kan
happy join da club lah hehe coz daku pn rezeki "melekat" lepas kahwin. Semoga baby sihat sampai lahir

p/s: pada yg x tau kira tarikh subur tu jgn nk wat spekulasi pd pasangan2 yg br berkahwin n hamil ye =)

~SEKIAN~

Wednesday, November 14, 2012

xde minum air gula pun

Cerita Check-up: 14.11.2012

Assalamualaikum....

Alhamdulillah, pagi td gerak awal g klinik. Almaklumlah semalam kn cuti deepavali so dr kampung lah kami. opss kami ker... hehe suke sbb hubby ade kat Johor. Hubby amik cuti harini n jumaat. so pg td g klinik sidia yg temankan. best100x.

gerak dr rumah kul 6.30am. smpi klinik kul 7.30am. misi tuk menjadi org pertama daftar telah gagal...haha sbb hubby lah....die bwk 90kmj je. org da la risau sbb harini kene minum air gula kn. Smpi2 letak kad daftar n dapat no 3 bg giliran jumpa doktor. cek timbang berat (67.8kg...sudah naik 9.8kg kot daku huhu). cek tekanan darah ok, cek Hb 9.0 (terus misi ckp: ade talasemia ek, ye, ok letak kad dlm bilik 5).

tgok2 kul 7.50 doktor da mula pgl giliran.... best ni. tapi daku masih berdebar2 sbb misi xde pn suruh minum air gula..huhu daku da lapor ni sbb kn katenye kn kalo nk minum air gula kene puasa....huhu siap da suruh hubby kuar klinik jap n beli sarapan. Alhamdulillah kul 8.15 nombor daku dipanggil... masuk jumpa doktor gedebak gedebuk disuruh balik.... yeayyyy xde prosedur minum air gula!!!!!! terus daku g kat hubby n minum air milo yg hubby beli, n mkn nasi goreng. lapor nih...

Setakat ni ok, cuma daku kene amik tekanan darah setiap 2 hari tuk 3 kali.... 16hb, 18hb n 20hb sbb berat naik mendadak (1.4kg in 1 week). tp mgu lepas berat daku x naik kot.... huwaaaa tp lebih jugak la kn 400gram haha. xpe2 asalkn x kene minum air gula.

next appointment is on 28.11.2012. huhu best2 jugak sbb x kene g setiap mgu. =)

siap sume lom kul 9, ajak hubby lepak kedai mkn roti canai plak. pastu kul 9.30 hubby hantar g keje. bestnye suami hantar g keje. nikmatnye lain huhu =)

~SEKIAN~

Thursday, November 8, 2012

Cerita Jumpa Pakar Perbidanan

Assalamualaikum...

Keputusannya... pakar tu cakap setakat ni ANAK SIHAT =)
Alhamdulillah....

Erm seperti dalam entry sebelum ni kn, semalam daku ade appointment, dengan doktor pakat. untuk ibu mengandung yang mempunyai risiko mmg pakar perbidanan nak jumpa. Daku diappointmentkn dengan Pakar Perbidanan kat Klinik Kesihatan Masai.

Kul 7.30 gerak dr umah kak long. Almaklumlah daku x pernah la plak g Klinik kesihatan masai ni. nasib bek ade google maps...so yakin lah jugak kn nk g. appointment kul 8am.

Sampai Klinik, park kul 7.50am...

masuk klinik n g kaunter pendaftaran ibu mengandung. daku tunjukkan surat appointment, daku diberikan nombor kaler kuning yg tertera tulisan "appointment pakar" dgn angka giliran 2. kene baray RM5.

g kaunter timbang. berat daku dicatatkn 66.4kg. perghh berat kn...tp tu lah berat seminggu ni maintain plak x naik...kalo selalu nk menaik je kejenye....huhu

g toilet tuk amik sampel air kencing, g bilik amik darah....cucuk 1 kali x kuar darah....huhu misi cucuk kat tempat lain, godeh2 br kuar darah....

kene hantar darah kat makmal besar...jauh jugak perjalanan. siap dpt keputusan ujian darah n air kencing disuruh kembali ke klinik ibu mengandung.

g kaunter tuk amik tekanan darah.

bermulalah episod menunggu giliran...time ni br kul 8.30 pagi kot....da selesai semua prosedur awal.... daku tenung kad yg diletak dlm kotak kat bilik pakar perbidanan "Dr Rohaya Abdullah".... lame giler kot....tgok misi n doktor keluar masuk dlm bilik tu...tp no 1 jumpa pakar masih x panggil2..... Sehinggalah dekat kul 10 br no 1st "jumpa pakar" dipanggil.... ok daku igt berterusan. dlm 10 minit kat dlm ibu mengandung 1st tu keluar. daku tunggu punya tunggu x bertukar pn nombor giliran yg tertera kat atas pintu bilik pakar tersebut...kul 10.45 br nombor daku dipanggil. masuk n pakar suruh baring kat katil.... tgu 5 minit die dtg n scan perut, amik bacaan amik bacaan pastu ckp ok turun. duduk sebelah pakar.... die semak buku pink. ckp2 sikit.... ala perkara biasa kot...Hb low...nk lebih 11...family kene buat test jugak...makan ubat ape... bersalin kat mane..xde byk cakap pn. normal je semua huhu

ok daku diberi slip n kene g farmasi tuk amik ubat. jalan2 g farmasi...amik no giliran...tunggu...amik ubat....g klinik ibu mengandung semula...8 minit je kot proses ni huhu

proses menunggu lg ni. tgu misi yg tolong pakar tu keluar n serahkan buku pink daku. tgu dlm 13 minit misi keluar n beri buku pink n cakap 14.11.12 daku kene jumpa doktor kat permas, 21.11.12 jumpa doktor kat permas, 09.01.13 jumpa pakar semula....fuhhhh

kul 11.30 start enjin kereta n terus menuju ke tesco seri alam, order mee sizzling n makan. laporrrrr

HIGHLIGHT:
* Daku terkejut 1st2 masuk klinik ibu n anak ni sbb mmg tersangat ramai org yg check-up kat sini. mmg penuh la
* Prosedur dorg kot....erm kalo kat klinik permas sume buat kat 1 bilik, kat sini kene g 1 1 stesen n jumpa misi berlainan tuk buat check-up
* Rasa mcm masa menunggu lamaaaaaaaaaaaa sgt. huhu
* Untunglah kat klinik ni ade mesin scan sendiri...kite kene scan kat swasta. erm tu yg dorg asik kuar masuk bilik pakar tu sbb mesin scan kat dlm bilik pakar tu....

~SEKIAN~

cosmopas vs salonpas

Assalamualaikum...
~cerita jumpa pakar update nnt~
 
 erm bila mengandung ni berat da bertambah mula la kn semua tulang2 pn nk melenguh. lg2 kat bhg kaki. huhu ape nk wat kn kewajipan.... so saat2 kesakitan tu menyerang (lenguh2 rasa nk jalan pn malas) mmg daku suka pakai koyok. senang tampal je kn, xde la berminyak bagai.

kalau dulu daku menggunakan salonpas. 

jenama ni glemer kn, masuk tv rasenye. daku pn ade rekomen kat mak n abah, repeat beli 3 4 kali jgk lah kn. 

tp sekarang daku da beralih arah.
COSMOPAS
jenama koyok yg daku guna sekarang. da repeat beli 2nd time harini sbb da kehabisan stok. erm nape daku beralih arah plak kn. cosmopas ni harga dia lebih murah dr salonpas. RM2.80 je tuk 10 keping (daku guna saiz 6.5cm X 4.2cm). kurang berbau, tak panas (kdg2 x puas hati jgk kn pki koyok x panas) n yg penting ia membaikkn. setakat ni pakai mmg ok lah bleh rasa lega dr sengal2 tulang yg menimpa huhu..


cuma 1 je yg seksa bila pakai cosmopas ni berbanding salonpas, gamnya nmpk mcm x kuat, tp tang nk kopek dr kulit tu agak siksa la kn. mmg sangat sakittttt. kdg2 rasa nk menangis pn ade jugak. dah la daku selalu sakit kaki, tau la kn kat kaki byk bulu roma yg dok menempel...huhu nanges mak ble part nk menanggalkn koyok ni. untuk keselamatan gunakan ia pada tempat yg x kene air wuduk. kalo x hazab tanggung sendiri la ye bila asyik nk menanggalkn time nk solat

~SEKIAN~

tetibe rasa nk share petua tanggalkn koyok @ handyplas dgn cara mudah. 
lain entry la jwbnye

Tuesday, November 6, 2012

Appointment pakar

Assalamualaikum..

cerita check-up mgu lepas x masuk diari lg kn, nape ek... owhh sbb kn lepas check up tu daku demam, so otak x berapa terarah pada nk mencatat diari la plak kn, nk cter lg mcm da x besh je huhuhu

erm esok, rabu 07.11.2012
daku ade appointment dengan doktor pakar kat klinik kesihatan masai. hubby x dapat teman sbb yelah jauh kn, lgpn nk balik2 mgu depan die da nk balik johor. xpelah daku g sorg pn xpe walaupun sob3.. So tgu je lah ape doc tu nk cakap

~SEKIAN~

:::::setiap minggu g klinik:::::

Friday, November 2, 2012

Sistem AES di Negeri Johor

68 Unit Kamera AES telah dipasang di negeri Johor..kawan2,please be careful :)

LOKASI PEMASANGAN KAMERA AES UNTUK MENGESAN HAD LAJU
NEGERI : JOHOR



Bil Lokasi Daerah Had Laju
1 KM 2 JLN JOHOR BAHRU KOTA TINGGI JB 90
2 KM 15.5 JLN JOHOR BAHARU KOTA TINGGI JB 90
3 KM 15.5 LEBUHRAYA PASIR GUDANG-PERLING JB 90
4 KM 20 LEBUHRAYA PASIR GUDANG-PERLING JB 90
5 KM 11.9  JLN JOHOR BAHARU-AIR HITAM JB 90
6 KM 20  JLN JOHOR BAHARU-AIR HITAM JB 90
7 KM 19 JLN JOHOR BAHARU - GELANG PATAH JB 60
8 KM 21 JLN JOHOR BAHARU-PONTIAN JB 70
9 KM 5.3 JLN SKUDAI PANTAI LIDO JB 90
10 JLN KEMPAS LAMA - SEELONG-SENAI JB 90
11 KM 79 JLN JOHOR BAHARU-AYER HITAM NUSAJAYA 90
12 KM 61 JLN SUNGAI RENGIT - KOTA TINGGI KOTA TINGGI 90
13 KM 71 JLN JOHOR BAHARU - MERSING KOTA TINGGI 90
14 KM 36.0 JOHOR BAHRU - MERSING KOTA TINGGI 90
15 KM 60 KOTA TINGGI - KLUANG KOTA TINGGI 90
16 KM 18 JLN KUALA SEDILI-MERSING KOTA TINGGI 90
17 KM 1 JLN LAPANGAN TERBANG-SENAI KULAIJAYA 90
18 KM 49 JLN JOHOR BAHARU-AIR HITAM KULAIJAYA 90
19 KM 14 JLN GUNUNG PULAI KULAIJAYA 90
20 KM 6 JLN KULAI - KOTA TINGGI KULAIJAYA 90
21 KM.30 LEBUHRAYA LINKEDUA KULAIJAYA 110
22 KM 10 LEBUH RAYA SENAI DESARU  KULAIJAYA 110
23 KM 16.9 LEBUH RAYA UTARA SELATAN KULAIJAYA 110
24 KM 39.2 LEBUH RAYA UTARA SELATAN KULAIJAYA 110
25 KM 55 JLN KOTA TINGGI-KLUANG KLUANG 90
26 KM 62 JLN JOHOR BAHARU-AIR HITAM KLUANG 90
27 KM 70 LEBUH RAYA UTARA-SELATAN KLUANG 110
28 JLN SARANG BUAYA KLUANG 60
29 KM 10 JLN JEMALUANG -MERSING MERSING 90
30 KM 3 JLN MERSING-ENDAU MERSING  
31 KM 18 ENDAU - MERSING MERSING 90
32 KM 10 JLN NITAR MERSING MERSING 90
33 KM 29 JLN KOTA TINGGI MERSING MERSING 90
34 KM 5.9 JLN PONTIAN-KUKUP PONTIAN 90
35 KM 81.3 JLN JOHOR BAHARU - BATU PAHAT PONTIAN 90
36 KM 3 JLN PERMAS - KUKUP PONTIAN  
37 KM 88 JLN JOHOR BAHARU - BATU PAHAT PONTIAN 90
38 KM 2 JLN MINYAK BEKU BATU PAHAT BATU PAHAT 60
39 KM 3.5 JLN BKT PASIR-TONGKANG PECHAH BATU PAHAT 60
40 KM 5 JLN YONG PENG-MUAR-PARIT SULONG BATU PAHAT 60
41 KM 6 JLN JB-AYER HITAM-YONG PENG BATU PAHAT 60
42 KM 6 JLN KLUANG-JLN AYER HITAM-B.PAHAT BATU PAHAT 60
43 KM 9 JLN PARIT LINTANG PARIT YAANI BATU PAHAT 60
44 KM 10 JLN KLUANG-JLN AYER HITAM-B.PAHAT BATU PAHAT 90
45 KM 15 JLN SPG LIMA-PARIT SULONG BATU PAHAT 60
46 KM 18 JLN SPG LIMA-PARIT SULONG  BATU PAHAT 60
47 KM 20 JLN KLUANG-JLN AYER HITAM-B.PAHAT BATU PAHAT 90
48 KM 84 LEBUH RAYA YONG PENG-AYER HITAM (S) BATU PAHAT 110
49 KM 116.5 JLN TG LABOH BATU PAHAT 60
50 KM 128 (S) LEBUH RAYA PAGOH - YONG PENG BATU PAHAT 110
51 KM 140 JLN JOHOR BAHARU-MELAKA BATU PAHAT 90
52 JLN PARIT JABONG- JALAN PARIT JALIL BATU PAHAT 60
53 KM 47.5 MUAR - SEGAMAT LEDANG 90
54 KM 21 JLN MUAR-PAGOH MUAR 60
55 KM 48.5 JLN BATU PAHAT-MERSING MUAR 90
56 BATU 6 JLN BAKRI MUAR 60
57 KM 5 JLN PT BUNGA -SG MATI MUAR 90
58 BY PASS JLN HJ.KOSAI-JLN TEMENGGUNG AHMAD MUAR  
59 JLN TEMENGGUNG AHMAD PARIT JAWA MUAR MUAR 90
60 KM 10 JLN KESANG MUAR 90
61 KM 40.5 JLN MUAR GERISEK KUNDANG ULU  MUAR 90
62 KM 149.7 LEBUH RAYA UTARA SELATAN MUAR 110
63 KM 15 JLN SEGAMAT-KUANTAN SEGAMAT 90
64 KM 140 JLN JOHOR BAHARU - SEREMBAN SEGAMAT 90
65 KM 151 JLN JOHOR BAHARU - SEREMBAN SEGAMAT 90
66 KM 20 SEGAMAT - KUANTAN SEGAMAT 90
67 KM 3  JLN MUAR-LABIS SEGAMAT 90
68 KM 190 JLN JOHOR BAHARU SEREMBAN SEGAMAT 60

Bantuan Rakyat 1 Malaysia



sesiapa yang layak boleh la mula isi borang permohonan bantuan rakyat yang Kerajaan Barisan Nasional peruntukkan untuk rakyat ni ye...isi secara online lebih mudah. cuma klik kat link atas ni ye.
rezeki jangan ditolak, musuh jangan dicari 
=)

SYARAT KELAYAKAN:

 •   Isi rumah yang layak (RM500):
  (i)       Warganegara Malaysia;
  (ii)      Lelaki atau perempuan yang menjadi ketua kepada ahli yang tinggal serumah dengan jumlah pendapatan kasar bulanan isi rumah RM3,000 dan ke bawah.
                  > Berkahwin;
                  > Ibu atau bapa tunggal yang mempunyai tanggungan 
                     berumur 20 tahun ke bawah;
                  > Bujang yang mempunyai tanggungan berumur 20 tahun ke 
                     bawah (dalam rumah yang sama).
  (iii)     Warga emas sebatang kara (berumur 60 tahun dan ke atas, lahir pada tahun 1953 dan ke bawah) dengan jumlah pendapatan kasar bulanan RM3,000 dan ke bawah.

  •   Individu yang layak (RM250):
  (i)       Warganegara Malaysia;
  (ii)      Bujang (termasuk Balu / Janda / Duda) yang tiada tanggungan, berumur 21 tahun dan ke atas (lahir pada tahun 1992 dan ke bawah) dengan jumlah pendapatan kasar bulanan RM2,000 dan ke bawah.

  •   Tidak termasuk pelajar yang menerima Baucar Buku 1Malaysia.
  •   Hanya pemohon yang berjaya sahaja layak menuntut bayaran.

---------------------------------------------------
daku secara automatiknya x layak. tahun lepas pn x layak sbb daku bujang n x menanggung sesiapa even gaji bulanan x mencecah RM3k (tahun lepas x plak diperuntukkn tuk org bujang ye huhu). 
Tahun ni plak da berkahwin n pendapatan isi rumah daku n suami da melebihi RM3k. huhu xpelah semoga rezeki kami melimpah ditempat lain

~SEKIAN~

Tuesday, October 30, 2012

1st hadiah tuk anak

Assalamualaikum

semalam daku masuk lambat ke ofis, Alhamdulillah g amik darah. daku mmg gerak awal, ye la time off yg daku dpt pn cme 1 jam kn, tu pn kene ganti belah petangnye huhu. daku bwk pe;an2 dr senai dlm kul 7.40 da sampai klinik...lek2 dlu dlm kete, kekdahnye appointment kul 9 kn, kang dtg awal kene bebel plak...da dekat2 kul 8 baru daku masuk dlm....n daku tgok kad org yg dtg tuk amik darah diketepikan dulu...settlekn tuk yg kene minum air gula (GULPPP). dlm 8.30 da start bg nombor tuk yg amik darah biasa je... Alhamdulillah daku dpt giliran ke 3

Ble misi panggil, daku dok dlm....Alhamdlillah darah keluar dr tubuh dengan lancarnye,tp ble bab misi tu tarik jarum kuar dr kulit.....die bleh plak seret kat kulit daku....daku rasa mcm pedih...xpape kot.... sampai kete tgok la luka la. bekas seretan jarum kat lengan daku ade panjang 2 inchi setengah...huhu mcm2 hal la tiap kali g amik darah ni. 

Xpelah selamat sampai ofis kul 9.42am, petang back up time smpi 6.48 br balik.

LUNCH
lepas makan g jalan2 kat dataran plaza pelangi, tbe2 nmpk ade promo brg baby... n mata terus terlekat kat harga RM3.90...terus menuju kat situ n ade promo baju tollyjoy sehelai2 die jual tp.... mula2 igt nk amik sepasang je...korek2 tgok ade yg lengan panjang, lengan pendek, seluar panjang, seluar pendek... terus pilih2 n beratur tuk bayar...opss sebelum pilih2 tu haruslah call encik suami dulu kn mintak izin nk beli baju baby, maklumlah 1st brg ni nk beli...kat situ pn tgl sikit je so kene ambil peluang...ble suami izinkn br beli hehe

 METROJAYA SALES!!!

byk lg brg yg dipromokan tp lom berminat nk belek yg lain. lgpn daku ni kn hanya menujukan mata daku kat harga yg MURAH SAHAJA!!! hehehe

 ni gmbr yg daku kasi kat hubby... n Alhamdulillah hubby pn suka, hubby da tgok baru bleh masuk kat diari daku ni kn =)

~I KNOW I AM CUTE!~

Monday, October 29, 2012

Salam Raya

Assalamualaikum

 
 Ni gambar raya aidilfitri lepas
actually daku pn x igt ade gambo ni diambil. sweet jgk kn, lepas hubby serahkn semula SII pd daku 2 mgu lepas br daku dpt belek2 hp n terjumpa plak gambo ni... terus upload kat FB hehe


 ni gmbr fresh samtu lepas. masa nk bertolak ke rawang, my sister house. tahun ni raya aidiladha family kami sambut kat Rawang sbb kak Ija ade wat kenduri sempena masuk rumah baru ni... tp masa kenduri daku xde coz raya haritu daku kn kat Felda Adela kampungku, so raya haji ni raya kat umah family husband la plak kn... gitulah kene gilir2 ble da berumahtangga ni.

so far sambutan raya aidiladha kat belah suami x berapa la sgt. just along hubby masak ketupat, lodeh, rendang n kuah kacang tuk family mkn2 je....xde kunjung mengunjung mcm kat kg F.Adela. tp kenduri korban mmg banyak + hujung mgu lg ade kawen2... huhu kenyang daku

~SEKIAN~

Tuesday, October 23, 2012

Mula mencari info: Senarai Keperluan Menyambut Kelahiran Bayi

Assalamualaikum....

Alhamdulillah minggu ni kandungan masuk usia 28 minggu. Kata org elok  la mula buat persiapan bagi menyambut kelahiran bayi kn. Tak terlalu awal n sedang-sedang je untuk elakkn dari kelam kabut. Masa mom n baby expo haritu pn ade tgok2 barang keperluan jugak kat Jusco Bukit Indah nun...tp xde beli ape pn. Mungkin lepas ni boleh mula beli sikit2.

Search2 GOOGLE td n jengah beberapa website, mmg info yg diberikn sgt berguna pada bakal ibu, lebih2 lg yg mcm daku ni 1st time nk menyambut kelahiran bayi. Hati ini tertarik dgn info yg diberikn oleh website http://www.ziefauzi.com/. Page yg ni ade senarai brg yg diperlukan untuk dibawa ketika bersalin di hospital. Ye br daku tahu byk jgk brg yg diperlukn,tp baca2 semak2 mmg perlu kot.....jom jengah sama2:

Hospital Checklist
* Untuk Ibu *

  1. Kad Lawatan Hospital/Kad Merah
  2. Kad Pengenalan
  3. Telefon Bimbit
  4. Baju/Blouses ( 5 helai)
  5. Stokin ( 2 pasang)
  6. Kain Batik ( 3 helai)
  7. Baju/Seluar Dalam ( 5 pasang)
  8. Skaf Kepala/Ki/Tudung ( 2 helai)
  9. Peralatan Mandi (Pencuci Muka, Berus Gigi, Ubat Gigi)
  10. Majalah/Buku
  11. Tuala Mandi
  12.  Maternity Pad/Pad Biasa 1 pek
  13. Tuala Muka ( 1 helai)
  14. Selipar
  15. Kamera
  16. Air/Minyak Selusuh
  17. Minyak Angin
  18. Air Zam Zam
  19. Makanan/Minuman (Air Masak/Susu/Milo/Horlicks, Buah Kurma, Biskut, Roti)
  20.  Termos Air Panas
  21. Bag Plastik
  22. Baju Sejuk (Sweater)
  23. Sikat
  24. Breast Pad
  25. Nursing Bra
* Untuk Bayi *
  1. Baby Diapers ( 6 keping)
  2. Baju ( 3 pasang)
  3. Minyak Telon
  4.  Baby Wipes/Wet Tissue
  5.  Tuala Mandi
  6. Stokin/Sarung Tangan Bayi (4 pasang)
  7. Peralatan Mandi
  8. Selimut/Bedung
  9. Barut
  10. Topi
Rasa mcm sedang2 je kn keperluan yg disenaraikn, x terlalu berlebihan, yelah karang sediakan lebih2 bkn guna buat berat je bwk g hospital.

Jengah kat http://addahuzairi.blogspot.com/ pulak ade senarai barang yg lg detail... kalo nk tau bleh jengah sendiri kat link tersebut.

p/s: hujung mgu lepas ade pergi scan, Alhamdulilllah bayi sihat, da dpt tau jantina anak jugak =)

Monday, October 22, 2012

prosedur terbaru ujian saringan HIV

Bagi bakal pengantin, perlu membuat ujian saringan HIV/AIDS. Ini adalah normal.

Sebelum ni boleh pergi je kat Klinik @ Hospital, terus buat ujian n straight away dpt result (around 10 minutes waiting).

Tapi sekarang ni, perlu buat appointment untuk ambil sampel darah dan perlu tunggu sebulan untuk mendapatkan keputusan akhir.

 Berdasarkan pengalaman :Faqiha (my kwn kat UM)
"Those who wants to get married next year, tahu tak prosedur HIV test dah berubah? First, you have to book for appointment. (I just book last Friday and the earliest date that I got was 26 December). Satu hari diorang just allocate 1 couple je untuk test ni. After the test, you have to wait for another one month to get the result. (Bukan lagi dapat tahu result straight away). Fuhh. Harap-harap sempat lah semua."
Daku pn pelik jgk masa meeting kat umah Along haritu, bakal anak saudara daku kata kene tunggu 1 bulan tuk dptkn kptsn ujian HIV ni, igtkn die delay2 ke....rupa2nya mmg prosedur da bertukar. harap2 semua ambil tahu ye..

~SEKIAN~

Friday, October 19, 2012

harinisayaMC

Assalamualaikum


G keje


Sakit gigi


G klinik


Dapat MC


Balik office


Buat keje


Jom Balik!!!!!


~SEKIAN~

Thursday, October 18, 2012

http://www.salindah.com.my


Assalamualaikum


husband mesej pagi tadi


die bagi laman web




daku dah bukak


dah baca


erm


erm


erm


mcm berminat


tp mcm komplikated sikit


husband nk bg kite ok je


boleh kot


~SEKIAN~

ade komen?

Wednesday, October 17, 2012

::PEREMPUAN::::WANITA::

Siapa kata jadi perempuan tu SENANG..

♥ Nak kena tutup sana, tutup sini

♥ Tengok budak lelaki, pakai baju pagoda pon orang x bising

♥ Perempuan, stoking pon kena pakai

♥ Cuba suruh budak lelaki jadi perempuan satu hari

♥ Komfem x tahan bertutup semua

♥ Tapi, perempuan cool jek

♥ Tengah panas pon boleh lagi pakai jubah, hebat kan perempuan

♥ Siapa kata jadi perempuan tu senang

♥ Tiap2 bulan, mesti ada penyakit

♥ Nak pergi kelas pon susah

♥ Kalau boleh, masa tengah jalan tu nak jek meraung sbb sakit

♥ Cuba tengok budak lelaki , selamber jek

♥ Kadang2 setahun sekali pon susah nak dapat sakit

♥ Tapi, perempuan hidup berpuluh2 tahun dgn penyakit tiap2 bulan, survive jek

♥ Tengah2 sakit pon boleh senyum lagi sampai orang pon x perasan yg dia sakit

♥ Hebat kan perempuan..

♥ Siapa kata jadi perempuan tu senang..

♥ Hati ni Allah jadikan lembut betul

♥ Cepat jek sensitif

♥ Cuba tengok orang putus cinta

♥ Selalu perempuan yg paling susah nak lupa

♥ Lelaki lepas putus cinta cepat jek pasang baru

♥ Cuba pergi wayang tengok cerita hindustan

♥ Siapa yg paling teruk menangis..

♥ Perempuan kan?lelaki boleh gelak2 lagi

♥ Lembut tak lembut hati perempuan

♥ Tapi dengan hati yg lembut tu perempuan dapat mengkagumkan lelaki

♥ Hebat tak perempuan?

♥ Disebabkan susahnya nak jadik perempuan ni lah, ramai perempuan yg merajuk Dengan Allah

♥ Diorang cakap, Allah x adil

♥ Kenapa Allah lebihkan lelaki..

♥ Kenapa perempuan kena dengar cakap suami..

♥ Kenapa syurga perempuan terletak di bawah kaki suami..

♥ Padahal jadi perempuan tu sangatlah susah

♥ Bak kata orang, nak jaga 10 anak lelaki, x susah macam nak jaga sorang anak perempuan

♥ Dan disebabkan perasaan negatif dekat Allah ni, ramai perempuan2 kat luar sana yg bebel

♥ Diorang pakai pakaian yg tidak menutup aurat dengan alasan, 'lelaki x payah tutup pon'

♥ Diorang berani bertepuk tampar dengan lelaki

♥ Diorang sanggup gadaikan diri diorang sbb percaya dengan janji manis kekasih yg busuk hati

♥ Kesian kan kat diorang..

♥ Disebabkan fikiran yg negatif terhadap Allah, diorang sanggup rosakkan diri diorang

♥ Diorang cakap diorang buat macam tu sbb Allah x adil

♥ Persoalannya sekarang

♥ Betul ke Allah x adil dengan perempuan..

♥ Betul, syurga perempuan terletak di bawah kaki suami

♥ Tapi, cuba ingat balik, syurga seorang anak lelaki terletak di bawah kaki siapa Kalau bukan kaki ibunya..

♥ Betul, isteri kena ikut cakap suami

♥ Tapi, seorang anak lelaki kena taat pada ibunya 3 kali lebih utama daripada ayahnya

♥ X adil lagikah Allah pada perempuan..

♥ Allah bukan setakat adil, tapi Allah tu sangat sayang kat perempuan

♥ Untuk lelaki, syurga isterinya terletak di bawah kakinya

♥ Kalau paling banyak dia ada 4 orang isteri

♥ Cuma ada 4 orang yg syurganya bergantung pada seorang lelaki tu

♥ Tapi perempuan, ditakdirkan ada 15 orang anak lelaki

♥ Bermakna ada 15 orang yg syurganya terletak pada seorang perempuan tu

♥ MashaAllah, hebatnya perempuan kan..

♥ Kenapa perempuan hebat? sebab kasih sayang Allah yg jadikan kita hebat

♥ Cuba dengar pula lagu2 yg berkumandang dekat radio

♥ Banyak lagu pasal perempuan kan..

♥ Contohnya macam lagu SUMAIYYAH,

♥ Jarang kita dengar lagu pasal lelaki

♥ Sayang x sayang Allah tu dekat perempuan, sampai perempuan dikasihi macam Tu sekali dekat dunia

♥ Tengok pula, bila seorang lelaki berjaya...

♥ Orang akan cakap:

♥ 'Disebalik kejayaan seorang lelaki terdapat seorang perempuan di belakangnya'

♥ Kita x pernah dengar orang cakap:

♥ 'Disebalik kejayaan seorang perempuan terdapat seorang lelaki di belakangnya'

♥ Kan? Hebat x Allah jadikan perempuan tu..

♥ Masih x adil lagikah Allah dekat perempuan..

♥ Allah sebenarnya terlampau adil dekat perempuan

♥ Sampaikan disebabkan susahnya nak jadi perempuan ni

♥ Perempuan senang nak masuk syurga

♥ Tengok hadis ni:

"Apabila seorang perempuan mendirikan sembahyang lima waktu, berpuasa sebulan (Ramadhan), menjaga kehormatan dan taat kepada suami, dia akan disuruh memasuki syurga melalui mana-mana pintu yang dia sukai."
(Hadis Riwayat Ahmad)

♥ X adil lagikah Allah dekat perempuan..

♥ Oh perempuan, sedarlah

♥ Betapa sayangnya Allah dekat kita

♥ Betapa cintanya Allah dekat kita

♥ Tapi, kenapa kita nak rosakkan diri kita kerana fikiran2 negatif yg x berasas dekat Allah...

♥ Allah jadikan perempuan tu sebagai hiasan dunia

♥ Bayang, dunia yg besar ni, dunia yg cantik ni, kita jadi hiasan

♥ Dan seindah2 hiasan tu adalah wanita solehah

♥ Kesiannya dekat kita kalau kita tolak untuk jadi seindah hiasan kan..

♥ Sekadar perkongsian bersama ♥

♥ Wahai kaum adam.. Hargailah wanita yg sentiasa berada disisimu.. Bimbinglah dia, Kalau silap langkahnya, Adam pun turut dapat nama di akhirat kelak.. Adam tegur Hawa dengan cara yang baik dan kena dengan caranya.. Didiklah dia menjadi wanita solehah krn dia adalah dari tulang rusukmu.. Lindungi dia dari fitnah dunia.~ ♥