Assalamualaikum...
Antara kuih tradisi yang daku sangat gemar request nak buat bila balik kampung adalah kuih Abok-abok. daku tak tau nama lain dia ape tapi nilah nama yang daku panggil. memang sedap nak makan. membuatnya pun mudah, so daku pun rajin la nak buat. lebih2 lagi dengan mak kat kamoung memang menyelerakan
tekstur dalam kuih abok-abok. buat memang kejap je habis dalam 40 biji, x sampai pagi dah selesai masuk perut
cara bungkusan kuih abok-abok
cara bungkusan kuih abok-abok
Resepi:
Sukatan mengikut citarasa sendiri
Biji Sagu
Kelapa Muda
Garam
Gula Melaka
Daun Pisang untuk membungkus
Cara Membuat:
Gaulkan semua bahan kecuali gula melaka sehingga sebati. Buatkan acuan daun pisang dan isi sebahagian campuran biji sagu tadi. masukkan gula melaka dan alas dengan selapis campuran biji sagu. tutup acuan daun pisang dan ketatkan dengan lidi atau stepler. kukus selama 20 minit.
Sukatan mengikut citarasa sendiri
Biji Sagu
Kelapa Muda
Garam
Gula Melaka
Daun Pisang untuk membungkus
Cara Membuat:
Gaulkan semua bahan kecuali gula melaka sehingga sebati. Buatkan acuan daun pisang dan isi sebahagian campuran biji sagu tadi. masukkan gula melaka dan alas dengan selapis campuran biji sagu. tutup acuan daun pisang dan ketatkan dengan lidi atau stepler. kukus selama 20 minit.
~SEKIAN, WASALAM~
kuih fav sy ni
ReplyDeleteyeay... pic da bleh viewed...
ReplyDeleteerm makan panas2 lagi sedap... berasap2 mulut.. hihi
Abok-abok ni memang favourite Mieya. Suka sangat makan
ReplyDelete