nuffnang ads

Thursday, December 26, 2013

Resepi: Kuih Abok-Abok/ Biji Sagu

Assalamualaikum...

Antara kuih tradisi yang daku sangat gemar request nak buat bila balik kampung adalah kuih Abok-abok. daku tak tau nama lain dia ape tapi nilah nama yang daku panggil. memang sedap nak makan. membuatnya pun mudah, so daku pun rajin la nak buat. lebih2 lagi dengan mak kat kamoung memang menyelerakan

 tekstur dalam kuih abok-abok. buat memang kejap je habis dalam 40 biji, x sampai pagi dah selesai masuk perut

 cara bungkusan kuih abok-abok

 
Resepi:
Sukatan mengikut citarasa sendiri
Biji Sagu
Kelapa Muda
Garam
Gula Melaka
Daun Pisang untuk membungkus

Cara Membuat:
Gaulkan semua bahan kecuali gula melaka sehingga sebati. Buatkan acuan daun pisang dan isi sebahagian campuran biji sagu tadi. masukkan gula melaka dan alas dengan selapis campuran biji sagu. tutup acuan daun pisang dan ketatkan dengan lidi atau stepler. kukus selama 20 minit.

 ~SEKIAN, WASALAM~

3 comments:

  1. yeay... pic da bleh viewed...
    erm makan panas2 lagi sedap... berasap2 mulut.. hihi

    ReplyDelete
  2. Abok-abok ni memang favourite Mieya. Suka sangat makan

    ReplyDelete

jemput komen..