Assalamualaikum
Untuk minum petang harini daku sediakan apam pisang kukus. Kat umah ade setandan pisang masak. Alamak pisang ape ek namenye x pasti (x tahu) plak. Sgt simple xde guna telur pun.
Bahan:
2 cawan pisang (dilenyek)
1/2 cawan gula
1 sudu besar soda bikarbonat
2 cawan tepung gandum (diayak)
Secubit garam
Cara membuat:
Gaulkan pisang lenyek, gula, garam dan soda bikarbonat hingga gula larut. Masukkan tepung gandum ke dalam adunan dan gaul sebati. Simpan adunan selama 1 jam (atau lebih). Selepas 1 jam masukkan adunan ke dalam acuan yang telah disapukan sedikit minyak. Kukus selama 25 minit. Siap dihidangkan.
Tips:
lenyek pisang dahulu kemudian sukat 2 cawan pisang yang telah dilenyek.
Gaul pisang dan gula hingga keluarkan buih.
Panaskan kukusan sebelum mengukus kuih terlebih dahulu.
Resipi dari internet.
Published with Blogger-droid v2.0.9
kalu rajin nak buat mudah la..... kalu malas, nak masak megi pon rasa susah..... haha
ReplyDeleteHahaha opss no comment
Delete