nuffnang ads

Wednesday, November 28, 2012

WW~Kek Coklat Kukus Percubaan Pertama



da lame x buat kuih. asyik makan kek batik yg kak ayu buat je. so jumaat lepas google resipi kek kukus yg paling mudah. hari sabtu shopping barang n ahad buat kuih....

Alhamdulillah menjadi

~SEKIAN~

Tuesday, November 27, 2012

tukar PDL ke CDL

~Update~

daku ca call JPJ

prosedur penukaran lesen percubaan ("P") kepada lesen sebenar [PDL ke CDL] boleh dilakukan di pejabat JPJ. 

3 barang yang perlu dibawa:
1) Lesen P asal
2) IC
3) Gambar

untuk daku akan g pejabat JPJ kat Taman Daya la kan

Kompleks JPJ , Taman Daya
Lebuhraya Pasir Gudang
80990Johor Bahru
Telephone: 07-3606060
Faks: 07-3542805

so marilah kita memperbaharui lesen!!!

~SEKIAN~
ade sesetengah org g kat tempat belajar memandu je kot. tp daku da terdesak....mls nk g bndr penawar sane. lgpn tgok hari sabtu lepas tempat belajar tu mcm huru hara je sikit sbb ade construction huhu

simple giveaway - pink orange shoppe

As salam

nak join giveaway dari blog diaryon9ika

setelah ditag oleh kak ija
 

nk tag:

nk join same bleh klik link ini

~SEKIAN~

Da Habis P

Assalamualaikum...

Alhamdulillah daku dah menamatkan zaman P.

P ape plak la ni kn, P la....Lesen Percubaan @ Probation Driving Licence (PDL). lesen P daku bertarikh 24.11.2010-23.11.2012.

Daku sebenarnye baru teringat ahad lepas (25.11.2012) bahawasanya lesen P daku akan tamat...tp tarikh sebenar masih samar2 rasenye mcm ade no 24.......terus daku suruh anak saudara g amik purse...Ya Allah lesen daku berakhir pada 23.11.2012 tu huhu..... syok je daku g JB hari sabtu tu kn g majlis kahwin kwn sekolah teknik (Aleng) + melawat baby baru anak kawan sekolah teknik jugak (Effa)... hehe

Sekarang ni daku ngah merancang bile nk tukar ke CDL (Competant Driving Licence). ala lesen betul2 la...aik yg lain x betul2 ke...huhu mcm mane ek. daku search2 mcm mane nk tukar dr PDL ke CDL ni tp xde 1 ruang pn dlm internet yg dpt membantu. tnya2 org ade yg kate g JPJ, ade yg kate just wat kat pejabat pos.... huwaaaaaaaaaaaaaa mcm mane ni, da 4 hari menjadi pemandu yg x sah (opss jgn hebahkn perkara ni ye pleaseeeeeeeeeeee). pastu search2 jgk kate yg pertukaran dr PDL ke CDL masih sah asalkn dlm masa 1 tahun dr tarikh PDL tamat... maknenye dlm tempoh 1 tahun ni kalo x tukar xpape ke???x kene saman??? hukhukhuk







~SEKIAN~

Monday, November 19, 2012

Berurut Semasa Mengandung

Assalamualaikum...

Jumaat lepas, daku ditemani suami g berurut kat rimah mak bidan kat kampung daku. Bidan Cik Timah. Cik Timah ni la mmg bidan urut yang berpengalaman, kakak2 daku pn bersalin n menggunakan khidmat urut Cik Timah semasa berpantang. Alhamdulillah semuanya sihat2 belaka. Daku nnt pn lepas melahirkan nnt akan menggunakan khidmat Cik Timah untuk berurut. Sehari RM20...nak berapa hari just request je hehe

Pengalaman pertama berurut ni, sebelum ni daku mmg x pernah berurut pn kecuali sekali dlu masa form 4 masa terseliuh kaki kat kem jati diri kan. Mela2 diurut bahagian belakang, Pastu tangan. pastu Badan dan diakhiri dengan kaki. Alhamdulillah xde masalah.... ade la part2 tertentu yg daku rasa mcm nk menjerit.....yelah part yg mmg bermasalah kn mmg la sakit. yg lain2 ok. Erm ble tiba tang perut, sebanarnya mmg betul anak berada kat bawah..huhu mgkn kesan dr daku yg mmg lasak dr dulu kn angkat brg2 berat kn mmg effek rahim bleh turun. Bak kata Cik Timah "patut pn mula2 dtg td x nmpk pn mcm 7 bulan, rupa2nya kat bawah baby ni...." huhu same mcm org lain kn ckp perut daku x nmpk pn.... (bandingkn dgn memey n fasha yg mengandung lebih kurg daku...mmg beza kot hehehe)  tp Cik Timah da naikkn rahim, InsyaAllah xdela sakit lg pasni. nmpk bulat sikit perut daku, kalo x leper jer huhu

Jom cari info pasal berurut semasa mengandung ni dari:

blog Dr Zubaidi

* Urutan tidak digalakkan semasa awal minggu kelahiran (< 12 minggu) kerana ia boleh mendatangkan risiko keguguran

*  Urutan di bahagian betis & peha tidak boleh dilakukan terlalu kuat

* Urutan di bahagian abdomen, pergelangan kaki & pergelangan tangan perlu dielakkan kerana boleh menyebabkan keguguran

Sedikit kata2 daku: berurutlah dengan mereka yang berpengalaman, jangan risau untuk berurut kerana berurut ni boleh melegakan otot2 n urat yg byk bekerja keras sekarang ni =)

~SEKIAN~

DD & FK bunting pelamin =)




 Alhamdulillah tahniah pada pasangan pengantin baru artis Malaysia Diana Danielle & Farid Kamil yang baru td menghebahkn berita melalui instagram sudah hamil!!

Bunting pelamin gitu kan
happy join da club lah hehe coz daku pn rezeki "melekat" lepas kahwin. Semoga baby sihat sampai lahir

p/s: pada yg x tau kira tarikh subur tu jgn nk wat spekulasi pd pasangan2 yg br berkahwin n hamil ye =)

~SEKIAN~

Wednesday, November 14, 2012

xde minum air gula pun

Cerita Check-up: 14.11.2012

Assalamualaikum....

Alhamdulillah, pagi td gerak awal g klinik. Almaklumlah semalam kn cuti deepavali so dr kampung lah kami. opss kami ker... hehe suke sbb hubby ade kat Johor. Hubby amik cuti harini n jumaat. so pg td g klinik sidia yg temankan. best100x.

gerak dr rumah kul 6.30am. smpi klinik kul 7.30am. misi tuk menjadi org pertama daftar telah gagal...haha sbb hubby lah....die bwk 90kmj je. org da la risau sbb harini kene minum air gula kn. Smpi2 letak kad daftar n dapat no 3 bg giliran jumpa doktor. cek timbang berat (67.8kg...sudah naik 9.8kg kot daku huhu). cek tekanan darah ok, cek Hb 9.0 (terus misi ckp: ade talasemia ek, ye, ok letak kad dlm bilik 5).

tgok2 kul 7.50 doktor da mula pgl giliran.... best ni. tapi daku masih berdebar2 sbb misi xde pn suruh minum air gula..huhu daku da lapor ni sbb kn katenye kn kalo nk minum air gula kene puasa....huhu siap da suruh hubby kuar klinik jap n beli sarapan. Alhamdulillah kul 8.15 nombor daku dipanggil... masuk jumpa doktor gedebak gedebuk disuruh balik.... yeayyyy xde prosedur minum air gula!!!!!! terus daku g kat hubby n minum air milo yg hubby beli, n mkn nasi goreng. lapor nih...

Setakat ni ok, cuma daku kene amik tekanan darah setiap 2 hari tuk 3 kali.... 16hb, 18hb n 20hb sbb berat naik mendadak (1.4kg in 1 week). tp mgu lepas berat daku x naik kot.... huwaaaa tp lebih jugak la kn 400gram haha. xpe2 asalkn x kene minum air gula.

next appointment is on 28.11.2012. huhu best2 jugak sbb x kene g setiap mgu. =)

siap sume lom kul 9, ajak hubby lepak kedai mkn roti canai plak. pastu kul 9.30 hubby hantar g keje. bestnye suami hantar g keje. nikmatnye lain huhu =)

~SEKIAN~

Thursday, November 8, 2012

Cerita Jumpa Pakar Perbidanan

Assalamualaikum...

Keputusannya... pakar tu cakap setakat ni ANAK SIHAT =)
Alhamdulillah....

Erm seperti dalam entry sebelum ni kn, semalam daku ade appointment, dengan doktor pakat. untuk ibu mengandung yang mempunyai risiko mmg pakar perbidanan nak jumpa. Daku diappointmentkn dengan Pakar Perbidanan kat Klinik Kesihatan Masai.

Kul 7.30 gerak dr umah kak long. Almaklumlah daku x pernah la plak g Klinik kesihatan masai ni. nasib bek ade google maps...so yakin lah jugak kn nk g. appointment kul 8am.

Sampai Klinik, park kul 7.50am...

masuk klinik n g kaunter pendaftaran ibu mengandung. daku tunjukkan surat appointment, daku diberikan nombor kaler kuning yg tertera tulisan "appointment pakar" dgn angka giliran 2. kene baray RM5.

g kaunter timbang. berat daku dicatatkn 66.4kg. perghh berat kn...tp tu lah berat seminggu ni maintain plak x naik...kalo selalu nk menaik je kejenye....huhu

g toilet tuk amik sampel air kencing, g bilik amik darah....cucuk 1 kali x kuar darah....huhu misi cucuk kat tempat lain, godeh2 br kuar darah....

kene hantar darah kat makmal besar...jauh jugak perjalanan. siap dpt keputusan ujian darah n air kencing disuruh kembali ke klinik ibu mengandung.

g kaunter tuk amik tekanan darah.

bermulalah episod menunggu giliran...time ni br kul 8.30 pagi kot....da selesai semua prosedur awal.... daku tenung kad yg diletak dlm kotak kat bilik pakar perbidanan "Dr Rohaya Abdullah".... lame giler kot....tgok misi n doktor keluar masuk dlm bilik tu...tp no 1 jumpa pakar masih x panggil2..... Sehinggalah dekat kul 10 br no 1st "jumpa pakar" dipanggil.... ok daku igt berterusan. dlm 10 minit kat dlm ibu mengandung 1st tu keluar. daku tunggu punya tunggu x bertukar pn nombor giliran yg tertera kat atas pintu bilik pakar tersebut...kul 10.45 br nombor daku dipanggil. masuk n pakar suruh baring kat katil.... tgu 5 minit die dtg n scan perut, amik bacaan amik bacaan pastu ckp ok turun. duduk sebelah pakar.... die semak buku pink. ckp2 sikit.... ala perkara biasa kot...Hb low...nk lebih 11...family kene buat test jugak...makan ubat ape... bersalin kat mane..xde byk cakap pn. normal je semua huhu

ok daku diberi slip n kene g farmasi tuk amik ubat. jalan2 g farmasi...amik no giliran...tunggu...amik ubat....g klinik ibu mengandung semula...8 minit je kot proses ni huhu

proses menunggu lg ni. tgu misi yg tolong pakar tu keluar n serahkan buku pink daku. tgu dlm 13 minit misi keluar n beri buku pink n cakap 14.11.12 daku kene jumpa doktor kat permas, 21.11.12 jumpa doktor kat permas, 09.01.13 jumpa pakar semula....fuhhhh

kul 11.30 start enjin kereta n terus menuju ke tesco seri alam, order mee sizzling n makan. laporrrrr

HIGHLIGHT:
* Daku terkejut 1st2 masuk klinik ibu n anak ni sbb mmg tersangat ramai org yg check-up kat sini. mmg penuh la
* Prosedur dorg kot....erm kalo kat klinik permas sume buat kat 1 bilik, kat sini kene g 1 1 stesen n jumpa misi berlainan tuk buat check-up
* Rasa mcm masa menunggu lamaaaaaaaaaaaa sgt. huhu
* Untunglah kat klinik ni ade mesin scan sendiri...kite kene scan kat swasta. erm tu yg dorg asik kuar masuk bilik pakar tu sbb mesin scan kat dlm bilik pakar tu....

~SEKIAN~

cosmopas vs salonpas

Assalamualaikum...
~cerita jumpa pakar update nnt~
 
 erm bila mengandung ni berat da bertambah mula la kn semua tulang2 pn nk melenguh. lg2 kat bhg kaki. huhu ape nk wat kn kewajipan.... so saat2 kesakitan tu menyerang (lenguh2 rasa nk jalan pn malas) mmg daku suka pakai koyok. senang tampal je kn, xde la berminyak bagai.

kalau dulu daku menggunakan salonpas. 

jenama ni glemer kn, masuk tv rasenye. daku pn ade rekomen kat mak n abah, repeat beli 3 4 kali jgk lah kn. 

tp sekarang daku da beralih arah.
COSMOPAS
jenama koyok yg daku guna sekarang. da repeat beli 2nd time harini sbb da kehabisan stok. erm nape daku beralih arah plak kn. cosmopas ni harga dia lebih murah dr salonpas. RM2.80 je tuk 10 keping (daku guna saiz 6.5cm X 4.2cm). kurang berbau, tak panas (kdg2 x puas hati jgk kn pki koyok x panas) n yg penting ia membaikkn. setakat ni pakai mmg ok lah bleh rasa lega dr sengal2 tulang yg menimpa huhu..


cuma 1 je yg seksa bila pakai cosmopas ni berbanding salonpas, gamnya nmpk mcm x kuat, tp tang nk kopek dr kulit tu agak siksa la kn. mmg sangat sakittttt. kdg2 rasa nk menangis pn ade jugak. dah la daku selalu sakit kaki, tau la kn kat kaki byk bulu roma yg dok menempel...huhu nanges mak ble part nk menanggalkn koyok ni. untuk keselamatan gunakan ia pada tempat yg x kene air wuduk. kalo x hazab tanggung sendiri la ye bila asyik nk menanggalkn time nk solat

~SEKIAN~

tetibe rasa nk share petua tanggalkn koyok @ handyplas dgn cara mudah. 
lain entry la jwbnye

Tuesday, November 6, 2012

Appointment pakar

Assalamualaikum..

cerita check-up mgu lepas x masuk diari lg kn, nape ek... owhh sbb kn lepas check up tu daku demam, so otak x berapa terarah pada nk mencatat diari la plak kn, nk cter lg mcm da x besh je huhuhu

erm esok, rabu 07.11.2012
daku ade appointment dengan doktor pakar kat klinik kesihatan masai. hubby x dapat teman sbb yelah jauh kn, lgpn nk balik2 mgu depan die da nk balik johor. xpelah daku g sorg pn xpe walaupun sob3.. So tgu je lah ape doc tu nk cakap

~SEKIAN~

:::::setiap minggu g klinik:::::

Friday, November 2, 2012

Sistem AES di Negeri Johor

68 Unit Kamera AES telah dipasang di negeri Johor..kawan2,please be careful :)

LOKASI PEMASANGAN KAMERA AES UNTUK MENGESAN HAD LAJU
NEGERI : JOHOR



Bil Lokasi Daerah Had Laju
1 KM 2 JLN JOHOR BAHRU KOTA TINGGI JB 90
2 KM 15.5 JLN JOHOR BAHARU KOTA TINGGI JB 90
3 KM 15.5 LEBUHRAYA PASIR GUDANG-PERLING JB 90
4 KM 20 LEBUHRAYA PASIR GUDANG-PERLING JB 90
5 KM 11.9  JLN JOHOR BAHARU-AIR HITAM JB 90
6 KM 20  JLN JOHOR BAHARU-AIR HITAM JB 90
7 KM 19 JLN JOHOR BAHARU - GELANG PATAH JB 60
8 KM 21 JLN JOHOR BAHARU-PONTIAN JB 70
9 KM 5.3 JLN SKUDAI PANTAI LIDO JB 90
10 JLN KEMPAS LAMA - SEELONG-SENAI JB 90
11 KM 79 JLN JOHOR BAHARU-AYER HITAM NUSAJAYA 90
12 KM 61 JLN SUNGAI RENGIT - KOTA TINGGI KOTA TINGGI 90
13 KM 71 JLN JOHOR BAHARU - MERSING KOTA TINGGI 90
14 KM 36.0 JOHOR BAHRU - MERSING KOTA TINGGI 90
15 KM 60 KOTA TINGGI - KLUANG KOTA TINGGI 90
16 KM 18 JLN KUALA SEDILI-MERSING KOTA TINGGI 90
17 KM 1 JLN LAPANGAN TERBANG-SENAI KULAIJAYA 90
18 KM 49 JLN JOHOR BAHARU-AIR HITAM KULAIJAYA 90
19 KM 14 JLN GUNUNG PULAI KULAIJAYA 90
20 KM 6 JLN KULAI - KOTA TINGGI KULAIJAYA 90
21 KM.30 LEBUHRAYA LINKEDUA KULAIJAYA 110
22 KM 10 LEBUH RAYA SENAI DESARU  KULAIJAYA 110
23 KM 16.9 LEBUH RAYA UTARA SELATAN KULAIJAYA 110
24 KM 39.2 LEBUH RAYA UTARA SELATAN KULAIJAYA 110
25 KM 55 JLN KOTA TINGGI-KLUANG KLUANG 90
26 KM 62 JLN JOHOR BAHARU-AIR HITAM KLUANG 90
27 KM 70 LEBUH RAYA UTARA-SELATAN KLUANG 110
28 JLN SARANG BUAYA KLUANG 60
29 KM 10 JLN JEMALUANG -MERSING MERSING 90
30 KM 3 JLN MERSING-ENDAU MERSING  
31 KM 18 ENDAU - MERSING MERSING 90
32 KM 10 JLN NITAR MERSING MERSING 90
33 KM 29 JLN KOTA TINGGI MERSING MERSING 90
34 KM 5.9 JLN PONTIAN-KUKUP PONTIAN 90
35 KM 81.3 JLN JOHOR BAHARU - BATU PAHAT PONTIAN 90
36 KM 3 JLN PERMAS - KUKUP PONTIAN  
37 KM 88 JLN JOHOR BAHARU - BATU PAHAT PONTIAN 90
38 KM 2 JLN MINYAK BEKU BATU PAHAT BATU PAHAT 60
39 KM 3.5 JLN BKT PASIR-TONGKANG PECHAH BATU PAHAT 60
40 KM 5 JLN YONG PENG-MUAR-PARIT SULONG BATU PAHAT 60
41 KM 6 JLN JB-AYER HITAM-YONG PENG BATU PAHAT 60
42 KM 6 JLN KLUANG-JLN AYER HITAM-B.PAHAT BATU PAHAT 60
43 KM 9 JLN PARIT LINTANG PARIT YAANI BATU PAHAT 60
44 KM 10 JLN KLUANG-JLN AYER HITAM-B.PAHAT BATU PAHAT 90
45 KM 15 JLN SPG LIMA-PARIT SULONG BATU PAHAT 60
46 KM 18 JLN SPG LIMA-PARIT SULONG  BATU PAHAT 60
47 KM 20 JLN KLUANG-JLN AYER HITAM-B.PAHAT BATU PAHAT 90
48 KM 84 LEBUH RAYA YONG PENG-AYER HITAM (S) BATU PAHAT 110
49 KM 116.5 JLN TG LABOH BATU PAHAT 60
50 KM 128 (S) LEBUH RAYA PAGOH - YONG PENG BATU PAHAT 110
51 KM 140 JLN JOHOR BAHARU-MELAKA BATU PAHAT 90
52 JLN PARIT JABONG- JALAN PARIT JALIL BATU PAHAT 60
53 KM 47.5 MUAR - SEGAMAT LEDANG 90
54 KM 21 JLN MUAR-PAGOH MUAR 60
55 KM 48.5 JLN BATU PAHAT-MERSING MUAR 90
56 BATU 6 JLN BAKRI MUAR 60
57 KM 5 JLN PT BUNGA -SG MATI MUAR 90
58 BY PASS JLN HJ.KOSAI-JLN TEMENGGUNG AHMAD MUAR  
59 JLN TEMENGGUNG AHMAD PARIT JAWA MUAR MUAR 90
60 KM 10 JLN KESANG MUAR 90
61 KM 40.5 JLN MUAR GERISEK KUNDANG ULU  MUAR 90
62 KM 149.7 LEBUH RAYA UTARA SELATAN MUAR 110
63 KM 15 JLN SEGAMAT-KUANTAN SEGAMAT 90
64 KM 140 JLN JOHOR BAHARU - SEREMBAN SEGAMAT 90
65 KM 151 JLN JOHOR BAHARU - SEREMBAN SEGAMAT 90
66 KM 20 SEGAMAT - KUANTAN SEGAMAT 90
67 KM 3  JLN MUAR-LABIS SEGAMAT 90
68 KM 190 JLN JOHOR BAHARU SEREMBAN SEGAMAT 60

Bantuan Rakyat 1 Malaysia



sesiapa yang layak boleh la mula isi borang permohonan bantuan rakyat yang Kerajaan Barisan Nasional peruntukkan untuk rakyat ni ye...isi secara online lebih mudah. cuma klik kat link atas ni ye.
rezeki jangan ditolak, musuh jangan dicari 
=)

SYARAT KELAYAKAN:

 •   Isi rumah yang layak (RM500):
  (i)       Warganegara Malaysia;
  (ii)      Lelaki atau perempuan yang menjadi ketua kepada ahli yang tinggal serumah dengan jumlah pendapatan kasar bulanan isi rumah RM3,000 dan ke bawah.
                  > Berkahwin;
                  > Ibu atau bapa tunggal yang mempunyai tanggungan 
                     berumur 20 tahun ke bawah;
                  > Bujang yang mempunyai tanggungan berumur 20 tahun ke 
                     bawah (dalam rumah yang sama).
  (iii)     Warga emas sebatang kara (berumur 60 tahun dan ke atas, lahir pada tahun 1953 dan ke bawah) dengan jumlah pendapatan kasar bulanan RM3,000 dan ke bawah.

  •   Individu yang layak (RM250):
  (i)       Warganegara Malaysia;
  (ii)      Bujang (termasuk Balu / Janda / Duda) yang tiada tanggungan, berumur 21 tahun dan ke atas (lahir pada tahun 1992 dan ke bawah) dengan jumlah pendapatan kasar bulanan RM2,000 dan ke bawah.

  •   Tidak termasuk pelajar yang menerima Baucar Buku 1Malaysia.
  •   Hanya pemohon yang berjaya sahaja layak menuntut bayaran.

---------------------------------------------------
daku secara automatiknya x layak. tahun lepas pn x layak sbb daku bujang n x menanggung sesiapa even gaji bulanan x mencecah RM3k (tahun lepas x plak diperuntukkn tuk org bujang ye huhu). 
Tahun ni plak da berkahwin n pendapatan isi rumah daku n suami da melebihi RM3k. huhu xpelah semoga rezeki kami melimpah ditempat lain

~SEKIAN~