nuffnang ads

Thursday, February 28, 2013

PRU13 13.03.13

Assalamualaikum

tarikh yang menjadi persoalan seluruh rakyat Malaysia buat masa sekarang ni. tarikh Pilihan Raya Umum ke-13 telah diumumkan:
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
X
OLEH SAUDARA MUHAMAD BIN OSMAN

tragedi petang 26.02.13




xxknpadsstengahgmbrbiladiuploadjdisengetxx


kami menerima beberapa keping poskad seperti diatas

dari barisan nasional

tgh mak tnye2 nape mak pnye xde, abah dgn confidentnye ckp pilihan raya 13 akn berlangsung pd 13 march 2013. daku dgn mak terkejut n tnye mane abah tau?? kak long ckp ke, ade kat berita ke, nape ktorg x tau?? daku dgn mak da berkira2...owhh hari rabu. daku da merunsingkn diri sbb plan nk blik N9. semangat ni nk mengundi kali pertama xkn nk pegi balik pegi balik plak kn.

dlm 15 minit 
abah ckp: xdelah, abah agak je, kn tarikh best tu

perghh abah ni kn. wat gempak je

best jgk ek

PRU 13
Tahun 2013
Tarikh 13.03

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

kenangan PRU 12 tahun 2008
masih menuntut di UM


 bersama mina n tini
tumpang kertas kempen yg bergantungan kat tempat tunggu bas flat sri angkasa, lembah pantai, kuala lumpur




~SEKIAN~

gelagat anak dara

Teha dalam kereta

 assalamualaikum semua

 nak tau tak
saya suka duduk dalam kereta = jalan2

dan hobi saya dalam kereta 

tidur lah semestinya

~BABAI~

Wednesday, February 27, 2013

Al-Fatihah buat sahabat

Assalamualaikum...

Perginya seorang sahabat sama batch, kemasukan julai 2006 Fakulti Perakaunan Universiti Malaya

Yusnizashafara Binti Mohd Anuar
telah kembali ke Rahmatullah sekitar jam 3.30am, 27.02.2013

Semoga dicucuri rahmat keatas rohnya.

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

walaupun tidak mengenali beliau secara direct, tapi ade juga beberapa kali berbual bersama. beliau saya kenali sebagai seorang yang sangat ceria dan saya yakin beliau amat disenangi oleh semua orang yang mengenalinya.

Al-Fatihah

p/s: terima kasih kat cik mina untuk info yang diberikan

Tuesday, February 26, 2013

baby lady bug




masa beli mcm besar (ahad lepas)
bila pakai mcm muat

anak ibu da besar
pasni nk bli bju kene g sndri n fitting kat kdi

Monday, February 25, 2013

bayi 1 bulan kena campak

Assalamualaikum

jgn buat laporan polis plak ye

Teha, mungkin kene campak, tp belum demam lg. dr mgu lepas muka naik ruam, makin lama makin byk plak, td tghari tgok penuh muka dgn bintik2 ni. mak kata kat badan pn mcm da nk naik ruam ni. sian teha asyik menggaru je. gatal kn. 

cepat2 mak suruh abah amikkan kelapa muda, sikit daku kasi teha minum selebihnya daku yg mnum. biar teha mnum melalui bf. takut x elok la kalo teha mnum direct byk2 kn.

teha close up


geramnye ibu tgok anak ibu ni
sian dia muka da merah
maklumla tengahari kn panas. kalo x panas xde merah sgt ruam ni


tuk legakan gatal2 tu sapukan la bedak sejuk kat seluruh badan teha. harap ia membantu

 teha lepas transformation bedak sejuk

cepat baik ye anak ibu

~SEKIAN~

v-log Siti Ainnur Fatihah


video

Teha day-2
by: mak long

~SEKIAN~

Mandikan bayi

Assalamualaikum....

Hari 35
Alhamdulillah harini dgn jayanya daku uruskan teha mandi dr A-Z. Selalunya mmg da jadi rutin mak untuk mandikan teha pagi n petang. daku cme sediakan baju n barang selepas mandi je n x lupa jadi penonton setia mak siapkan teha lepas mandi. sebaliknya daku x pernah tgok mak mandikan teha dr awal, selalunya da setengah jln br dpt tgok. yelah nk siapkn brg2 dlu kn.

Smlm ptg daku ade la wat interview ckt dgn mak mcm mane nk mandikn. dan dgn itu......................

pg ni mak xde jenguk teha pn bgun tdo, lepas sarapan pn mak terus g luar n menyapu sampah. daku tgu2 jgk smpi 8.30 mak x masuk n amik kptsn mandikn teha. yelah smpi ble kn nk mak je wat. nnt da dok umah sndri terkial2.....

Alhamdulillah teha behave, mandi pn x nangis, smpi siap pki baju ok je. kalo nangis mgkn daku diserang panik.

teha tidur berbedung
lena anak ibu tdo pas mandi

~SEKIAN~

Sunday, February 24, 2013

LOVE 555


entry 435
24.02.2013

AZLAN & FIZAH
19 SEPTEMBER

Both us LOVE LOVE LOVE for
5 years 5 months 5 days

Unable to connect Samsung Galaxy S2 to PC using USB? SOLUTION

Finally i can connect my Samsung Galaxy SII to my laptop.

by following instruction from this link:
http://androidphonedriver.blogspot.com/2011/11/samsung-galaxy-s2-usb-driver-for-your.html

If you can not connect Samsung Galaxy S2 with your PC cause of  it can not detect the phone, there is a USB driver for it.

First of all you have to wait until you've connected your Samsung Galaxy S2 via USB data cable to your PC with the USB debugging mode

If this option is not done correctly,follow the following instructions.

Go Settings - Applications - Development - USB debugging - Hook purely

to find it. After you change this setting on your Samsung Galaxy S2, please connect via USB data cable to your PC and the required drivers (which were already made by the manufacturer intigriert on your mobile) should then automatically install on your PC.
If you still have errors please look under USB connection times (above the taskbar of your screen) and put your cell phone once  portal tools.

Because I guess the only shop on your phone or memory card access and it is therefore not working.

Most of the users who just recently bought this great android phone  Sam¬sung Galaxy S2 I9100 struggling an issue when tried to con¬nect the phone to the PC to access the SD card though, and somehow it didn’t really work. An error message appears "Android MTP Failed!".

Here are the some tips below might help you to the task and  man¬aged to access the phone’s inter-nal SD card on  PC. Just ensure that you have already installed necessary drivers for your Samsung Galaxy S2 or install KIES on your PC.

-Enable usb debugging from Menu > Settings > Applications
-return to home screen
-plug usb cable in
-pull down status bar
-press ‘ connect usb storage’ button

or try this method:

Alternatively, without USB debugging enabled

Go to Settings > Wireless & Network > USB utilities and click the button > then (and ONLY then) plug in USB cable.

~HAPPY MODE~

ni gambar pertama yg kami ambil guna SII 
balik dr honeymoon kat Cameron Highland

mlm ni kt relex2 dlu, sok bleh transfer gmbr =)
rajin la mode nk update blog lepas ni

tidur lasak

Assalamualaikum....

Teha skrg tidur malam da lasak.... kalo dlu tdur mmg statik. mlm td daku dpt mengesan, bgun2 tgok dia da melintang. Ya Allah terkejut daku. da la kami berkongsi tidur kat tilam bujang yg mak belikn kecik tu kn. nasib la daku mmg ade beli 1 tilam tebal tuk baby, daku mmg letak kat tepi sbgpagar. br je brcita-cita xnk letak pagar tu....da mcm ni kene angkut la ari2.

daku mmg mls nk ltk teha tdo kat tilam baby asing2 kn. sbb mcm jauh plak nk angkat2 baby kalo dia nk bf. kalo setilam ni sng...lg 1 perangai teha mlm td, dia menyusu sikit dlm 10 minit pastu tdo....pastu sejam sekali bgun. selalunya susu smpi dkt 1 jam...tahan la tdo lame...huhu

gmbr fail

smlm bdn dia panas. xtau nape. meragam la sikit. mlm td ok da...

~SEKIAN~

Friday, February 22, 2013

baby dah nampak


Assalamualaikum

daku x pasti tp daku yakin
teha da boleh nampak dunia

ble bual2 dia da bleh tgok muka kita
bile kita senyum dia senyum
bila kt cakap2 dia x alihkn muka

best3

~SEKIAN~

pelawas

Assalamualaikum...

buah betik
mmg serius sungguh. daku memerluakan buah ni, da mkn br bleh membuang stock dlm perut. nasib la mak n abah rajin nk g bandar penawar, bleh la singgah kat kedai buah Desaru Fruit Farm n belikan buah ni. 


X
X
X
X
X


ni anak ibu, Fatihah
lepas mandi pagi tadi, xmo pki baju pink harini. pki stock baju abg amar kasi yg dikasi org

daku tgok teha da nk membesar dgn maju tu kene pakai awal baju ni sbb saiznye kecik.


~SEKIAN~

Thursday, February 21, 2013

Teha 1 Bulan


Assalamualaikum
harini genap teha berumur 1 bulan...

berat 3.76kg
panjang 54.5cm

1 bulan kene la g klinik kan. buat check ibu & anak serta dapatkan injection hepetitis B

 yeay!!!! sy da besar

Sementara tgu giliran kat klinik, ajak teha yg tdo dok dlm bilik penyusuan. ade kusyen so selesa sikit dia nk tdo. daku yg gemok. berat 66.1kg. mcm mane nk turunkan ni kalo setiap hari mkn mak masakkn.

Pergi pg td mak yg teman. sy kene bwk kete sendiri sbb abah xmo ikut, ade keje nk buat katenye. da lame x drive, mmg kekok sangat. rasa mcm x berpijak dibumi nyata huhu

smpi klinik, dapat giliran 10. 1st kene hntr sample air kencing ibu ke makmal. huhu igtkn daku xde cucuk lg da, rupanya kene cucuk jgk. check Hb Alhamdulillah 11.4mg. ok la kn....kalo x mengandung hb daku mmg ok. ble mengandung je low....

g klinik ibu n anak...tgu tgu tgu. org x ramai tp sorg2 yg masuk dlm bilik rawatan lmbt kuar. sempat daku susukn teha, tdokan teha.....last2 ble tiba turn kami....baru tau, dlm tu diajak berbual. ade la 30 minit daku dlm tu. kn lame tu. pdhal bkn buat ape pn, misi cme tnye daku jwb....selebihnya bual perkara lain. huhu layan je la

so ble kuar kene g bilik cucuk plak. bila dipanggil daku disuruh pegang teha. seriau jgk kn sbb teha mmg bergerak2 je...sedangkn masa tdo pn dia mengeliat nikan plak masa jaga. setiap  baby mmg disuruh kejut supaya x terkejut masa kene cucuk. teha mak da siap2 suruh kejut sblm masuk bilik. Alhamdulillah teha nangis kejap je, nk balik tu mak suruh susukan kejap sikit sbb daku yg drive kn.

InsyaAllah Teha terus membesar jadi anak yg baik

~SEKIAN~

Wednesday, February 20, 2013

cerita bersalin: bersalin (delivery moment)


Assalamualaikum….

22 Januari 2013 bersamaan 10 Rabiulawal 1434H




Jam 8 , suami minta izin kat daku tuk keluar nk caj hp. Daku yg da rasa lain mcm x beri suami keluar, x lama tu daku mmg rasa lain mcm. Rasa mcm nk berak. Time tu jgk daku suruh suami pgl misi. Dia mcm percaya n x percaya pgl misi n ckp daku da nk bersalin. Suami disuruh keluar jap, misi check n ckp ”ni da bleh teran ni”. Sementara misi tu prepare peralatan mmg daku rasa nk terberak sgt da. Misi tu suruh teran. Daku yg xde pengalaman ni takut la nk meneran, kang baby kuar xde sape2 sambut kang haru je...

Rupanya......xde la bb terus kuar kalo kite teran tu kn, so ble da siap sume misi pgl suami n doc serta sorg misi pelatih. Mereka la yg tlg daku dlm proses melahirkan. Daku terfikir posisi yg kelas antenatal ajar, sementara nk keposisi tersebut daku terangkat punggung huhu haru tol. Dlm meneran2 tu daku terdengar bnyi gunting berlaga..perghh.

8.24pm. Dgn 2 kali teran alhamdulillah keluarlah bayi ibu n ayah. Mmg hilang semua sakit. Mmg ajaib sungguh. Bayi keluar terus menangis, x yah tgu popok2 punggung. Ayah pun nangis jgk. Misi angkat n letak kat atas perut. Bestnye time tu... daku dpt pgg bayi yg masih berdarah lg. Panas suam suhu dia. X lama nurse ambil bayi tuk dimandikan. Sambil tu suruh ayah ambil wuduk tuk iqamatkan baby. Dlm masa tu ibu kene jahit. Time ni mmg sakit even da letak ubat bius. Ibu mmg berharap kat oksigen je la nk kurgkn sakit. X lama tu baby dibawa masuk, dlm baby cot. Sementara siap jahit tu baby mmg menangis je x berenti. Ibu layan je la baby tuk psyko xnk pk kesakitan masa jahit tu.

Lepas siap semua kami dihantar ke wad. Tinggallah ibu n bayi 1 mlm kat HSI sbb xde sesiapa yg bleh teman. Mlm tu ibu x dpt tidur sbb baby xmo tdur. Nasib baik dpt jiran yg ok. Kak katil sebelah pn ade peluang tuk tidur, dia je yg x ngantuk. Berbuallah kami ber 2. Bayi ibu yg bijak pandai. Boo 3 kali mlm tu. Ibu da la bwk 5 helai pampers je, takut kehabisan ibu tnya kat misi ade jual x? Huhu mane ade, misi pn kasi la 2 helai kat ibu. Kul 7 pagi semua ibu2 dikejutkan n diminta bersiap sbb kene wat pemeriksaan. Doc yg check ckp ibu ok n tghari bleh blik. Sementara nk tgu tengahari tu ade la doc dtg check ibu n bayi, misi cucuk BCG, misi bagi hadiah.

Ibu ambil kesempatan tuk cover blik tidur. Ye baby behave pg tu n tidur nyenyak.sampai ayah msg pn ibu x perasan. 2 jam ibu tidur. Kul 10 lebih ayah diberi peluang tuk naik. Sbb nk hntr pampers tuk baby. Lepas tu ayah kene turun semula. Ayah tunggu ibu kat lobi hosp je. Xmau balik. Bila da xde ape nk buat sementara tgu waktu lunch sempat la on whassap n fb. Sempat hantar gmbr baby kat kwn2 n family. Ayah naik kul 12.30tgh tu n bersiap la kami nk balik rumah......

terima kasih kat misi misi misi yg jaga daku sepanjang dalam bilik bersalin. yg daku tau cme nama misi yg jaga daku dr kul 1 smpi daku bersalin tu. Misi Zunainah. nama dia sama dgn nama mak. dia baik je orgnye. nasib baik, masa suami pgl daku da nk bersalin tu misi zunainah br je bercadang nk g beli makanan....huhu

Waku menunggu = org kata sakit bersalin 8 jam.


~SEKIAN~

cerita bersalin: bilik bersalin (delivery moment)


Assalamualaikum….

22 Januari 2013 bersamaan 10 Rabiulawal 1434H



12.30pm. Masuk je dalam bilik bersalin daku da berdebar2. Ya Allah inikah harinya. Poyo kn sblm ni nk sgt bb kuar, da smpi hari mcm seriau plak. Bestnye bilik bersalin kat HSI ni ia merupakan sebuah bilik. Ade sesetengah tempat yg daku tau dipanggil dewan bersalin yg mana setiap katil bersalin dipisahkan oleh kain bidai. Mcm dlm bilik saringan HSI la kot. Seriaunye ble men cak2 dgn org sblh.

Perkara pertama yg daku tnye kat nurse adlh suami bleh masuk x misi? Dia ckp boleh tp tgu dia kemas2 ape yg patut dlu ye. Owh ok2…. Daku yg xde pengalaman ni takot la kn kang suami x sempat masuk ke, mcm masa daku g saringan pertama dlu, bini dia masuk je, suami kene tgu luar jap tbe2 misi pgl suami mntk brg baby, ckp isteri awk da bersalin ye!!! Perghh xmau daku bersalin sorg2. huhu berlagak plak daku kn. Padahal br bkk 3 cm tu.

Antara perkara yg dorg buat adalah, check bacaan berapa cm da bkk, ok da naik 4cm da. Buang air kencing, masukkan air, pasang mesin CTG tuk check denyutan jantung baby serta kekerapan kontraksi. Dlm kul 2 lbh tu dia masukkn ubat nk bg sakit. Daku masa awal2 ni masih ok lg even sakit. Suami jadi peneman setia. Dlm kul 3 lbh daku suruh dia trun mkn n solat. Belum nak bersalin lg ni, daku ckp kat dia ble dia xmau trun mkn.

Kul 4 ptg ade pemeriksaan doktor. Ade 3 org doktor yg dtg. Dorg check2 la ape yg patut. Kul 5 masuk lg doktor. Ble dorg check bacaan masih sama dorg amik kptsn naikkn dos ubat. Ble dorg naikkn dos ni daku mmg rasa sakit sangat. Sakit sangat2 seluruh badan ni mcm ade karen. Suami mmg da x bleh pgg daku.

Dos dah naik tp still xde progress bukaan. Misi yg jaga daku da merungut. ”tu la doktor, ble xde progress je naikkn dos, x tau org tu da separuh mati tahan sakit, da x cantik da CTG aku”. Kul 6 lebih ubat dihentikan dari diberikan kat daku. Misi yg jaga tu check balik jantung baby n kontraksi. Daku dipantau sehingga kul 7 lebih oleh misi tu smpi bacaan betul2 puas hati. Bila da puas hati br ubat dimasukkan semula.

bersambung lagi baru gempak hehe...........

cerita bersalin: bilik saringan (delivery moment)


Assalamualaikum….

22 Januari 2013 bersamaan 10 Rabiulawal 1434H



Daku ditakdirkan untuk pergi ke hospital pada tarikh ini kerana kandungan sudah melebihi tarikh jangkaan. Jam 10 pagi daku dan suami bergerak ke Hospital Sultan Ismail, JB (HSI). Sebelum tu mintak restu dr kak long, xperlu kak long teman sbb daku belum tentu bersalin lg kn, xde tanda2 nk bersalin lg. Dlm perjalanan tu sempat call mak, jarak dari rumah kak long ke HSI cme x smpi 10 minit.

Sampai perkarangan HSI, parking penuh. Kami terpaksa park kereta jauh. Dgn cuaca yg hujan renyai menapaklah daku n suami ke bilik saringan bersalin. Wahh kali ni da expert da, maklumlah 14 hb tu br g sane sbb daku mengalami brixton hicks.

Sampai di bilik saringan bersalin......terus disuruh baring kat katil saringan. Untuk pemeriksaan pula terpaksa menunggu masa yg lama sbb kakitangan x cukup. Org yg dtg nk bersalin plak ramai. Kira2 1/2 jam menunggu br sorg doc pelatih dtg check bukaan. Opss da 2 cm da bkk jln nk bersalin. Tp ade insiden berlaku.......

Doc pelatih tu sibuk nk pertikaikan daku dtg dlm tempoh 8 hari sedangkn disuruh datang dlm tempoh 9 hari dr tarikh jangkaan bersalin (daku kira dr tarikh 14 hb sbb masa tu kami g hosp awal pg huhu). Nk menunggu wat CTG pn lama sbb mesin CTG cme ade 2 unit je. Pastu kertas habus lah plak kn… huhu sementara menunggu tu daku dpt dgr mcm2 masalah pesakit yg dtg. Mcm seriau plak.

Ble da siap CTG tu doc suruh tunggu kat kerusi jap. Bgun dr katil je daku rasa nk g bilik air. Bilik air depan mata je, tp masa jalan tu daku rasa ade darah keluar kat bwh, x mcm yg haritu, darah kuar mcm byk, suap mengalir kat kaki (mcm dlm drama tu). Bilik air plak ade org guna, daku da gelisah da time ni. Masuk je dlm toilet tgok mmg byk darah kuar, mengalir kat kaki. Daku bersihkan n kuar, ckp kat doc darah kuar byk. Die ckp normal la darah kuar ble lepas seluk2, tp daku yg da berpengalaman kene seluk ni tau, masa daku nk bersalin da smpi sbb darah yg kuar kalini lain dgn yg mgu lepas pnye.

Daku menunggu kat kerusi spt diarahkan. Rupa2nya ade doktor sebenar, yg dipanggil Dato’ yg akn check semula semua pesakit... huhu yelah yg check sblm ni doc pelatih je, rasanya dorg ngah wat examination kot. Turn daku smpi, dipanggil baring kat katil n Dato’ tu yg check. Die x percaya yg doc pelatih tu terangkn kat die. Die check2 n buat kptsn daku perlu dihantar ke bilik bersalin SEGERA. Xdenye kene masuk wad @ kene balik semula sbb dtg sehari awal kn.

Daku diberikan baju sepersalinan tuk ditukar, suami dipanggil, barang2 disuruh bawak masuk...2 jam daku kat bilik saringan. Sian kat suami tertunggu2 kat luar bilik saringan. Nk wat mcm mane, yg nk bersalin ramai, tp nk saring tu x ckup kakitangan n peralatan.

Bermulalah perjalananku ke bilik bersalin, alah kat sebelah pintu je, bkn jauh pn.......belum sekian lg tau, bersambung................

Engagement Anniversary


Alhamdulillah
masih ingat tarikh pertunangan kami, 20.02. tarikh yg senang nak ingat. menjelang tarikh ni mmg daku akan countdown. tp mcm mane plak ek....

nk ucapkan tahniah n terima kasih kat hubby, dia yg dlu wish kat daku.

jam 0017, sedang daku melayan Fatihah yg xmo tdo, ade msg masuk. daku yg agak bz time tu menyangka msg dr hubby menyatakn dia da smpi rumah ke kn....almaklumlah msg sblm tu dia kata br nk blik umah pas br siap buat keje. so ble Fatihah da reda sikit br daku tgok msg...tgok2 teks ucapan dr hubby. jarang sekali sidia yg beri ucapan dulu.

Terima Kasih Suamiku
Azlan Shah
"Selamat ulang tahun pertunangan kite sayang, moga kita sentiasa banyak bersabar diatas segala dugaan dan cabaran yang diberikan, bersyukur setiap nikmat yang diberikan" 

~SEKIAN~
mohon maaf pada suamiku krn kebelakangan ni jarang2 dpt layan msg sidia. kalo da mengadap Teha mmg x sempat nk buat ape2. tp daku bersyukur, toleransi kene ade =)

p/s: amboi, pantas cik mina like post daku kat fb tu, da glemer

Monday, February 18, 2013

merawat bengkak susu

Pertama, ingatlah bahawa payudara bengkak adalah tanda yang positif, iaitu anda sedang menghasilkan susu untuk menyusui bayi anda, dan tidak lama lagi, dengan bantuannya, anda akan menghasilkan jumlah yang sesuai. Sehingga itu: 

  • Pakailah coli menyusu yang memberi sokongan, termasuk pada waktu malam. Pastikan ia benar-benar padan dan tidak terlalu ketat.
  • Susukan bayi anda dengan kerap, iaitu setiap dua atau tiga jam, walaupun anda terpaksa mengejutkan bayi anda daripada tidur. Pastikan bayi anda menyusu daripada kedua-dua belah payudara pada setiap penyusuan. Cuma pastikan sebelah yang pertama tadi telah dihisap sepenuhnya sebelum memberikan yang sebelah lagi. Pada sesi penyusuan yang berikutnya, mulakan dengan sebelah payudara yang terakhir dihisap.
  • Mungkin sukar untuk bayi anda melekap pada payudara anda apabila areola, iaitu kawasan kulit gelap disekeliling puting, sangat keras. Untuk memastikan bayi anda melekap dengan betul, perah dengan tangan atau pam susu keluar sehingga areola menjadi lembut. Satu cara untuk memudahkan pengeluaran susu ialah dengan meletakkan tuala panas di dada, ataupun mandi dengan air suam sebelum memerah. Air suam mandian itu sendiri mungkin boleh menyebabkan susu keluar dengan sendirinya dan dapat melembutkan areola. Ini mungkin akan memakan masa. Sabarlah, dan teruskan mencuba!
  • Jika buah dada adalah terlalu penuh dengan susu, menggunakan pam sekali-sekala untuk mengeluarkan susu berlebihan adalah elok dan tidak akan memburukkan keadaan. Penghasilan susu yang berlebihan hanya akan berlaku jika si ibu mengepam lebih daripada keperluan bayinya sedangkan bayi itu sudah menyusu dengan baik.
  • Semasa bayi sedang menyusu, urut payudara yang sedang dihisapnya perlahan-lahan. Ini dapat membantu pengaliran susu dengan lebih lancar dan turut melegakan sedikit ketegangan dan ketidakselesaan pada payudara.
  • Sesetengah wanita mendapati, meletakkan daun kubis segar pada payudara boleh membantu melegakan kesakitan, walaupun tiada bukti untuk menyokongnya. Daun kubis itu mungkin ada kesan penyejukkan tetapi ia tidak dapat mengubati penyebab sebenar payudara bengkak iaitu susu tidak dikeluarkan daripada payudara dengan efisien.
  • Jika anda tidak dapat menahan sakit, anda boleh ambil ubat tahan sakit seperti parasetamol.


vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv

daku setakat ni kalo bengkak daku akan pam, pam pn pinjam yg kak ayu pnye, die da beli baru so yg lame kasi daku pnjm. dapatla 1-2oz yg daku smpn mgkn bleh teha minum lepas daku nek kerja nnt. insyaAllah lame2 nnt byk la kn =)

Teha & Ibu



mase ni teha masih ringan lg
skang dia da besar

~SEKIAN~

xde ke org nk amikkn gambo kite berdua ye dik
uhuk2

demam 28 hari



Sian anak ibu demam

mlm td teha x dpt tdo lena, maknenye ibu x dpt tdo

bila tdo kat tilam teha asyik mengeliat, ble tdo kat buai buai berenti mst dia bgun. tp teha bagus, dia x nangis, cme ngek2 je....erm teha mengeliat mst bnyi tu yg risau tu smpi daku pn x tdo. ble dibedung dia mengaruk nk bkk bedung. x suka da dibedung sekarang ni. 

demam sikit ni, insyaAllah x melarat hendaknya. cme badan panas sikit. kalau x tdo mulut sentiasa nk sumbat la, samada susu @ puting. kalo x nnt bnyi la dia.

pd td 1st time teha muntah. muntah susu tp xdela byk. tp pd daku byk jgk. mgkn badan dia x selesa. nk tdo pn lama daku enjut br tdo. xpelah insyaAllah lepasni sihat la Teha ye

~SEKIAN~

Sunday, February 17, 2013

kenapa dera bayi


Assalamualaikum

agak emo sikit. br lepas post entry tp terpanggil untuk post entry lg. ni angkara tgok buletin 1.30 td pasal org gaji yg men lambung2 baby tu. da ternampak video ni kat fb td tp x berani nk tgok. da kuar kat berita toleh jgk la kn...

Ya Allah napelah buat mcm tu, kt yg dewasa ni pn nk langkah longkang berhati2 takut jatuh, bleh dia lambung2 budak tu mcm tu. kalau pun dia x pernah bersalin, x pernah ada anak, xde nilai kasih sayang dlm diri, jgn la buat mcm tu. ibu2 ni pnye la ble pegang letak anak pelan2, bleh dia campak budak tu mcm tu. ni yg kita nampak, yg x nampak? minta dijauhkan lah dari mereka2 yg berhati binatang ni


bila pandang muka mereka, bayi yang x berdosa ni, kadang membuatkn daku mengalirkan air mata, sucinya mereka. tergamakkah kita mencalarkan kehidupan mereka

~SEKIAN~

sape nak tgok video tu boleh g sini, untuk pedoman
http://www.facebook.com/photo.php?v=415387181883958

mencangkung ::: amaran


pnjm gmbr anak org jap. ni je gmbr mencangkung yg dijumpai

Org yg bersalin mmg x dibenarkan untuk mencangkung, nape ek, tp nk duduk pn seriau ni kn plak nk mencangkung, kang terbelah kang, sia2 je huhu

lepas bersalin daku mmg x mencangkung. kat umah toilet je yg ade. xde pilihan lain kalo nk boo mmg guna toilet tersebut la kn, tp ade teknik mcm mane nk boo. da la sembelit kn, mmg agak letih la nk dlm proses nk legakan perut dikala itu.

dlm 10 hari badan nk rasa mcm da nk sedap sihat tu daku mcm rasa da bleh mencangkung. so 1 hari tu dgn confidentnya mencangkung tuk boo... perghh lepas tu mmg x bleh blah. punggung daku sakit sangat!!!! buat ape2 pn mmg x baik rasa sakitnya. duduk sakit, baring sakit, jalan lg la sakit. lame2 daku ckp kat mak....owhh mak yg kusayangi ckp mane bleh mencangkung lg mase nk boo....lg la proses meneran tu bleh effect punggung. huhu sila menangis. rasanya seminggu lebih jgk daku menanggung kesengsaraan akibat dr perbuatan daku tu kn. sabo je lah. smpi ckp kat mak nk g urut, tp x g pn....Alhamdulillah ia baik sendiri

so smpi skrg daku x berani nk mencangkung ble nk boo. smpi ble daku x tau.

so pada org lain jgnlah cuba2 nk mencangkung ble boo masa dlm pantang ni ek, buruk padahnya

~SEKIAN~

Saturday, February 16, 2013

keranamu susu Dumex Mamex Cherish




Lepas bersalin mmg susu xde lg, sian la anak ibu kn hisap2 tp xde kuar susu pn, patut la lapar je dia, maafkan ibu ye, ibu mane tau, misi ckp ade kuar susu sikit2 pn. lepas urut br la sikit2 ade susu, tu pn ibu mkn sawi hari2, mkn lobak putuh, minum susu, minum milo, minum air masak byk2 br kuar susu.

disebabkan xkuar susu lg so mak suruh la suami g beli susu formula kat kedai. bidan kak ayu dlu suruh beli susu Dumex. so daku pesan kat suami " beli susu dumex yg untuk 0 bulan" walaupun daku x pasti ade ke susu formula tuk new born. 

Alhamdulillah rupanya ada susu formula tuk new born ni.

DUMEX MAMEX CHERISH
Langkah 1 (0-12 Bulan)

suami beli kat Jusco Permas Jaya

Sblm ade susu sendiri bg teha susu formula je, ble susu da kuar bg teha susu formula ni 2 kali sehari. minggu lepas susu ni da susut. so daku minta tlg kak ayu carikan susu ni & belikan lampin sekali + carikn la brg2 sikit. maklumlah suami jauh diperantauan, so kene mntk tlg saudara tuk cari brg. daku mane bleh jln2

pusing2 kak ayu carikan susu ni, 1 kota tinggi xde. 2 hari jgk kak ayu pusing2 cari susu. byk pasaraya yg diterjah tp susu ni x dijual. last2 mlm rabu tu dia blik umah, jarang dia blik time workdays melainkan ade hal. rupa2nya mlm tu dia gagah g tesco tebrau n jumpa la dgn susu tuk teha ni. trus blik kg bg susu yg dah dibeli

Terima Kasih Mak Teh, Pak Teh & Abg Amar tlg kami

~SEKIAN~

harga pasaran: RM58.30
susu untuk tahap pertama mmg mahal berbanding tahap budak besar2

Teha 25 hari








gambar2 ibu ambil petang 15.02.2013

Teha anak ibu, makin bijak, kalau sebelum ni tido bangun susu tido balik, sekarang da pandai nak bermanja2....kadang2 bangun tengah mlm @ pagi xmo tdo blik....ibu layan je lah. 

Alhamdulillah daku ni jenis yg senang nk terbangun ble dga baby nangis dr dlu, so ble Teha ngek2 daku terjaga. Semangat ibu jaga Teha, ayah kalo ade mgkn ibu akn buli ayah jgk, ayah xde ibu la ngadap Teha.

Harini genap 2 mgu ayah blik N9.
ramai ble ngadap Teha mst ckp Teha rindu ayah.
Ayah pn rindu Teha.
tapi ayah ade kerja nak buat.
nnt kalau xde kerja ayah balik sini

~SEKIAN~

Friday, February 15, 2013

hadiah untuk sitecik



cerita pasal hadiah lg.

Alhamdulillah bulan 12 lepas firm da langsaikan baki bonus spt yg dijanjikan. n spt yg daku da janjikn pd sitecik, nk kasi dia hadiah...........daku da langsaikan masa menunggu teha lahir bulan lepas.

kebetulan balik dr jalan2 dgn husband, lalu deretan kedai kat permas jaya nampak banner promo tinted. so tanpa membuang masa, time2 tu jgk g singgah, tnye2 n terus buat. kalo tgu lg ntah ble la kn. kene tgu setengah jam sblm tiba giliran sitecik sbb pekerja kedai tu ngah wat 2 biji kereta. wahhh mmg sale btul la kn

da tercapai hasrat nk tintedkn sitecik. insyaAllah Teha naik pasni xde la panas kn hehe.

Harga Promo: RM358
Harga Diskaun RM350

langsai

~SEKIAN~
nnt2 smbg cter bersalin

hadiah dari hospital





Sebelum check out (read: balik) dari Hospital Sultan Ismail, JB ada diagih2kan beg ni, ade la beberapa sponsor yg sudi bg barang spt: DRYPERS, HUGGIES, PET PET, Minyak Yu Yi, 2 jenis krim ruam

comel beg ni, kalo nk dpt lg kene bersalin lg hehe

x tau la kat hosp lain ade dpt x, tp so far bersalin kat HSI ni daku berpuas hati. Nurse yg jaga daku kat bilik bersalin pn baik2, yg lain2 pn baik2. sepanjang 8 jam menunggu nk bersalin daku dijaga 2 org nurse n ble da bersalin plak tukar lg 1 nurse, so total 3 org yg attend daku dlm bilik bersalin. semua pn ok. ble suami tnye2 pn dorg jawab baik2. xde insiden yg x diingini berlaku.

daku belum coretkn detail lg kn perjalanan daku masa hari bersalin tu kn, InsyaAllah pasni daku cerita, sementara Teha just ngek2, lom nk bgun lg

~SEKIAN~

Thursday, February 14, 2013

hadiah dari yai & nyai



buaian dari yai & nyai

beria betul yai nak teha masuk buai,
sanggup petang2 pegi pasaraya,
sanggup tengah2 mlm bangun pasangkan buai bila teha xmo tdo
sanggup nak pindahkan tilam ibu kat port buai ni

Terima Kasih Yai
&
Nyai jugak

~SEKIAN~

nama yang dipilih

SITI AINNUR FATIHAH BINTI AZLAN SHAH

(gambar ni senget)
 SITI: pilihan suami, nak sama dgn nama daku
AINNUR: pilihan daku, nk nama anak mula huruf A biar dok depan dlm kelas
FATIHAH: pilihan kami, lembut je sebutannya

di sebalik:
nama asal yg biasa adalah Siti Nurfatihah, nk nampak 2013 sikit so daku tambah la Ain, dlm otak husband "Siti Ainnur Fatihah" dlm otak daku Siti Ainnurfatihah (sbb daku prefer nama anak dgn 2 perkataan). husband ckp panjang, daku ckp sebut la laju2 jadi x panjang, hehehe
-kata putus diperolehi masa tgu nk tgok midnight movie kat jusco bukit indah masa nk pujuk adik kuar-



dpt form nk buat surat beranak husband pn tulis spt dlm fikiran die tu.... daku pn ok je, dpt la nama anak S.A.F (sila fikir ttg Azlan & Fizah disitu =).

harini da 24 hari anak ibu, da rajin tdo dlm buai (yai da belikn buai kt guna je la dik kn, yai sanggup pasangkn buai kul 12 tgh mlm semalam ble teha xmo tdo2), da kene mkn nestum hari2, da rajin nangis kuat2, da kurg tdo tp nk susu je


teha yg bambam


~SEKIAN~

Sunday, February 10, 2013

naik buai

Assalamualaikum....

Tengaharini Fatihah masuk buai.

Da bg mkn, da poo poo, da susu tp masih ngek2 last2 nyai bedung n msukkn dlm buai. senyap dia...bleh dia tdo. Alhamdulillah bleh jgk dia tdo. sbnnye dia x selesa ble bedung..kalo x bedung bleh je dia tdo lame kat bwh. klo bedung kejap2 nnt dia ngek2....ni dpt la dia tdo 1 jam. da trunkn sbb pemilik buai da nk take turn.

~SEKIAN~

Wednesday, February 6, 2013

Bersalin: apa yang boleh dijangkakan


Assalamualaikum…

Pengalaman mengandung dan melahirkan puteri sulung banyak mengajar daku. Walaupun baru 16 hari, tapi daku ingin ambil kesempatan ni untuk coretkan pengalaman daku....kang lame2 lupe plak ape yg nk diabadikan dlm diari maya daku ni....untuk tatapan masa depan .....

Apabila anda mengambil keputusan untuk pergi ke hospital......bilik saringan bersalin, bersedialah untuk ”diseluk”...tepat pada tarikh jangkaan bersalin daku (14.01.2013)....jam 1.30am daku da start rasa sakit pinggang....sakit nk berak...sakit mcm tanda2 nk bersalin lah. Mula2 selang 20 minit....pastu 10 minit...lame2 makin kerap. Jam 4 daku kejutkan husband n die ajak g hosp. Daku setuju sbb sakit makin kerap.... smpi hosp dorg akn suruh g bilik saringan n disana anda akn dicheck, samada anda mmg telah bersedia untuk bersalin @ hanya amaran awal......

Bersedia untuk di’induce’ jika anda mahu melahirkan anak pertama. Jururawat xde tnye ape2 pn...dorg da ade schedule ape perlu dilakukan 15 minit pertama, 30 minit, 1 jam.... huhu ble anda sudah dihantar kat dlm bilik bersalin…tadah je lah dorg nk watpe. Antaranya dorg akn seluk dan seluk.... buang air kencing... masukkan air... masukkan ubat... CTG....n mcm2 lg lah.

Selamat menunggu untuk proses kelahiran....best sgt tau.

Jika anda melahirkan bayi sebelum jam 4 petang, anda akan dibenarkan untuk balik pada hari yang sama. Jika selepas 4 petang anda akan dimasukkan ke dalam wad untuk duduk 1 malam. So bermalamlah daku kat hospital.... bersalin jam 8.24pm, kuar bilik bersalin dekat kul 10pm... siap jahit (prises jahit adalah sangat menyakitkan, tapi....tadah je la). Suami dipesan belikan makanan untuk isteri sbb sepanjang dlm bilik bersalin mmg xde makan2...daku mmg kelaparan, pg cme mkn 2 keping roti, pastu xde mkn ape2. mlm tu kalo bleh tdo tdo la. Daku mmg xde can nk rest sbb baby nk melekat je kat daku. Ltk kat baby cot die akn ngek2....mntk susu. Pagi esoknye sedia untuk diseluk sekali lg sbb doc nk check. Kalo xde pape tengahari bleh balik. Yahoo.....

Kalau da balik rumah tu cepat2 la dptkan mak bidan tuk urut. Badan mmg rasa sakit sangat...kalo family member nk jagakn baby beri je lah. Sila manjakan diri anda, take time n rest secukupnya. Daku keluar hosp tengahari 23.01, petang tu da x tahan sgt terus pgl bidan tuk urut. Mmg rasa demam dah. Ble lepas urut tu br lega sikit even masa urut tu mcm rasa nk menjerit satu kampung....tp bertahan je lah....urut yg next2 da rasa ok....

Kesakitan yg dialami akan beransur kebah bermula hari ke 8 hingga 10. bermula hari ni anda akan rasa lebih bertenaga dan rasa mcm mampu tuk bergerak lebih sikit dr hari sebelumnya. So dari hari kelahiran tu bersabar je lah dgn kesakitan yg dialami. Pengalaman daku agak teruk kerana daku diserang batuk n sakit tekak. So ble batuk tu mmg effect kat bawah sbb ble batuk badan bergerak kn, so mmg sakit....sampai hari ke 6 tu bengkak kat 1 jahitan tu. Alhamdulillah nasib baik kulit dah bercantum. Kalo terbelah lg....huhu x dpt nk bayangkn.

Sokongan keluarga, terutama suami sgt diperlukan terutama hari 1 hingga 5...badan mmg sakit gler....mcm kat dlm bilik bersalin masa tgu jalan bukak tu, badan kt mcm ade renjatan elektrik. Kalau bleh x mau sapa2 pegang. Ble org pegang tu mcm menambahkan beban kat badan. So mntk maaf kat suami byk2 sbb x kasi die pegang2 daku. Bkn ku tak sudi.......huhu cme daku nk dia selalu ada dgn daku. bg pelepasan kat dia masa solat n makan tengahari je. tu pn nk g mkn tu daku paksa dia. yelah daku x diberi mkn, tp ade masuk air....dia xde pape, cme ade bekal biskut je. Alhamdulillah suami sentiasa menemani......

Setakat ni dlu lah perkongsian daku. Mcm wat karangan da ni


~SEKIAN~

Tuesday, February 5, 2013

tdo kul 2 pagi

Assalamualaikum....

mlm td dengan jayanya Fatihah tidur dekat kul 2 pagi. tu pn selepas bermacam2 usaha dilakukn leh daku dan mak untuk tidurkan dia....

Start kul 10 Fatihah bangun..... igtkn kejap je...rupanya berlarutan, dh dibagi susu dia xmau tdo dah....last2 kul 11 lbh daku ambil keputusan tuk tidur....sementara mak try layan Fatihah. Jam 12 daku terjaga ble terdgr tangisan Fatihah yg sayup2....rupanya mak g toilet, n daku bgun terus layan dia. mak da surrender n masuk tdo....daku ambil Fatihah n layan dia. terkebil2 dia xmo lelap mata....daku bkk hp n ulang2 bkk ayat kursi, kalo ayah ade bleh ayah bacakan.....last2 daku bkk surah yasin.... separuh bacaan surah Yasin Fatihah dah mula nk tdo. Alhamdulillah dekat kul 2 br dia tidur...

Fatihah setakat ni xde meragam pn. yg penting bila dia bangun ade sumbat susu, Alhamdulillah daku boleh beri breast milk pada Fatihah, tapi masih memerlukan bantuan susu formula. daku sebolehnya beri susu daku, ble Fatihah masih nangis lepas beri susu ibu barulah buatkan susu formula. setakat ni 2 kali sehari dia minum susu formula....selebihnya susu original dr ibu =)

ibu n adik rindu kat ayah


~SEKIAN~