nuffnang ads

Wednesday, March 19, 2014

7 Perkara yang perlu dielakkan selepas makan

Assalamualaikum...

Perkongsian sihat kita hari ini adalah berkenaan perkara atau tindakan yang perlu dielakkan selepas anda makan. 

1) Jangan merokok - Eksperimen dari pakar membuktikan bahawa merokok selepas makan adalah setanding dengan merokok 10 batang rokok ( kemungkinan kanser lebih tinggi).


2) Jangan makan buah-buahan serta-merta - Apabila anda makan buah-buahan dengan makanan, buah-buahan yang terperangkap di dalam perut bersama-sama dengan kandungan makanan dan tidak boleh sampai ke usus dalam masa yang singkat. Buah-buahan yang tinggal boleh rosak dan merosakkan makanan yang tinggal di dalam perut juga. Oleh itu, ia adalah disyorkan bahawa anda makan buah-buahan sekurang-kurangnya satu jam selepas makan makan atau sebelum makan dan sebaik-baiknya pada waktu pagi dengan perut kosong. Ia adalah pada waktu pagi bahawa badan yang terbaik boleh menggunakan nutrien dalam buah-buahan dan mendapatkan tenaga yang cukup untuk memulakan hari.


3) Jangan minum teh - Kerana daun teh mengandungi kandungan asid yang tinggi . Bahan ini akan menyebabkan kandungan protein dalam makanan yang kita makan akan menjadi keras dengan itu sukar untuk dihadam.Ia adalah lebih baik untuk minum teh 1 jam selepas makan.4) Jangan melonggarkan tali pinggang- Kita secara amnya mempunyai sikap yang makanan yang baik ialah yang memaksa kita untuk melonggarkan tali pinggang. Walau bagaimanapun , melonggarkan tali pinggang itu tidak baik , bukan kerana ia menyebabkan usus untuk berpusing atau tersekat tetapi kerana ia bermakna bahawa anda mempunyai lebih makanan ke tahap yang anda tidak selesa . Melonggarkan tali pinggang juga boleh menyebabkan anda berasa selesa sekali lagi yang bermakna anda boleh terus makan berlebihan. Oleh itu, makanlah hanya setakat yang anda boleh selesa tanpa melonggarkan tali pinggang anda !


5) Jangan Mandi - Mandi selepas makan akan menyebabkan peningkatan aliran darah ke tangan , kaki dan badan yang menyebabkan jumlah darah sekitar perut akan terus berkurang. Ini akan melemahkan sistem penghadaman di dalam perut kita.


6) Jangan berjalan terus - Fakta , ia tidak baik untuk anda! Berjalan secara langsung selepas makan adalah idea yang buruk , ia boleh menyebabkan refluks asid dan senak. Walau bagaimanapun , berjalan kira-kira setengah jam selepas makan dikenali sebagai baik untuk anda. Para penyelidik di Jabatan Sains Latihan di Universiti South Carolina, telah mendapati bahawa berjalan selepas senaman adalah cara yang baik untuk membakar tenaga. Perkara yang perlu diperhatikan adalah apabila berjalan, anda ideal perlu berjalan selama kira-kira 10 minit dan hanya 20-30 minit selepas makan untuk menghalang refluks dan gangguan asid perut.


7) Jangan tidur dengan segera - Pengambilan makanan kita tidak akan dapat mencerna dengan betul. Oleh itu akan membawa kepada gastrik & jangkitan pada intestine
.

Ke arah hidup sihat. Mulakan sikit2 lama-lama jadi amalan.
sumber

 ~SEKIAN, WASALAM~

1 comment:

jemput komen..