nuffnang ads

Thursday, July 25, 2013

Resepi: Kek Lapis Asam Kukus

Assalamualaikum....
Kek Lapis Asam / Kek Lapis Masam Manis / Sweet Sour Layer Cake

Hujung minggu lepas try buat kek lapis asam ni mmg jadi kegemaran lepas kak ayu sponsor kek lapis asam ni masa majlis tunang daku 2 tahun lepas. Tp yg ni version daku sndri. Selalu nmpk yg lapis nipis2 kn tp daku cari resepi n olah sendiri. Lapis die pulak buat tebal sikit so nampak la colour die kn mengancam hihihi...

Bahan-bahan:
5 biji Telur gred A
200 gm Gula Ising
220 gm Tepung Gandum
1 sk Baking Powder
1 sb Ovallete
150 ml Susu Cair
1/2 sk Garam
1 sk Esen Vanila
100 ml Minyak Masak
Hawflakes secukupnya
Pewarna Merah, Kuning, Hijau

Cara-Cara Membuat:
  1. Ayak tepung gandum bersama baking powder. Asingkan
  2. Putarkan telur bersama gula di dalam pengadun sehingga kembang (adunan menjadi kuning cair/putih)
  3. Masukkan esen vanila, garam dan ovallete. Masukkan tepung gandum berselang seli dengan susu cair. Setelah adunan sebati hentikan pengadun.
  4. Masukkan minyak masak dengan kaedah balik kaup.
  5. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian dan letakkan pewarna untuk setiap satu bahagian.
  6. Tuang setengah dari adunan pertama ke dalam loyang yang telah disapukan dengan minyak masak, susun hawflakes diatas adunan dan kukus selama 5-7 minit.
  7. Masukkan setengah adunan pewarna lain, susun hawflakes dan kukus semula selama 5 minit. Ulang sehingga adunan habis. Setelah memasukkan lapisan terakhir, kukus sehingga 20 minit.
  8. Matikan kukusan, sejukkan kek dan sedia dihidang.
Nota:
  • Panaskan kukusan sebelum memasukkan adunan kek.
  • jumlah pewarna dan hawflakes yang hendak diguna terpulang kepada pembuat. Kalau nak lebih berwarna-warni dan rajin boleh guna banyak pewarna.

No comments:

Post a Comment

jemput komen..