nuffnang ads

Sunday, November 17, 2013

Resepi: Puding Kastard Jagung Bersama Potongan Kek Coklat Lembab

 Assalamualaikum

Wahhhh nama masakan tak hingat kan.
Ala2 Masterchef Australia tak name desert kita harini hihi.

 
Harini daku nak share resepi pencuci mulut yang hot kat rumah kecil kami petang tadi. sangat mudah nak buat dan barang pun smple je. Buat siap tak sampai 1 jam dah habis. Niat asal nak pulangkan kat jiran yang sedekah sebelum ni tapi sebab syok sangat makan da kene buat 2nd batch untuk beri jiran.

Jom tengok resepi



Bahan-bahan:
1 cwn tepung kastard
1 cwn gula
4 cwn air
400 ml susu cair/santan
2 sb marjerin/minyak masak
1 tin jagung (di dalam tin)
kek coklat lembab secukupnya (dipotong dadu)

Cara Membuat:
1) Campur kesemua bahan ke dalam kuali dan kacau sehingga sebati.
2) Hidupkan api dapur dan masak secara api sederhana. Sentiasa kacau adunan agar tidak berketul.
3) Masak adunan sehingga pekat dan berkilat.
4) Matikan api dapur dan tuang adunan yang telah masak ke dalam bekas/mangkuk yang telah disusun dengan potongan kiub kek coklat lembab.
5) Sejukkan sehingga kastard mengeras dan sedia dihidang.


Actually resepi kastard biasa. Cuma bila dok mengacau2 adunan dalam kuali tu kan berangan la.......pastu teringat kat kek coklat yang masih berbaki dalam peti sejuk. So mentol pun menyala atas kepala belah kanan kan. Terciptalah desert minum petang kita harini. Alhamdullillah seluruh ahli keluarga suka.

~SEKIAN~

No comments:

Post a Comment

jemput komen..