Wahhhh nama masakan tak hingat kan.
Ala2 Masterchef Australia tak name desert kita harini hihi.
Jom tengok resepi
Bahan-bahan:
1 cwn tepung kastard
1 cwn gula
4 cwn air
400 ml susu cair/santan
2 sb marjerin/minyak masak
1 tin jagung (di dalam tin)
kek coklat lembab secukupnya (dipotong dadu)
Cara Membuat:
1) Campur kesemua bahan ke dalam kuali dan kacau sehingga sebati.
2) Hidupkan api dapur dan masak secara api sederhana. Sentiasa kacau adunan agar tidak berketul.
3) Masak adunan sehingga pekat dan berkilat.
4) Matikan api dapur dan tuang adunan yang telah masak ke dalam bekas/mangkuk yang telah disusun dengan potongan kiub kek coklat lembab.
5) Sejukkan sehingga kastard mengeras dan sedia dihidang.
Actually resepi kastard biasa. Cuma bila dok mengacau2 adunan dalam kuali tu kan berangan la.......pastu teringat kat kek coklat yang masih berbaki dalam peti sejuk. So mentol pun menyala atas kepala belah kanan kan. Terciptalah desert minum petang kita harini. Alhamdullillah seluruh ahli keluarga suka.
~SEKIAN~
No comments:
Post a Comment
jemput komen..